Register

five − three =

A password will be e-mailed to you.

I de gode gamle dage skulle vi som regel kun kæmpe mod fordomme. Men med kunstig intelligens er der kommet billeder på misinformationen.

Bevares, nogle fordomme kan godt være til gavn fos os bilentusiaster: Jeg er for eksempel glad for, at jeg engang købte en Triumph Stag til (så vidt jeg husker…) seks tusind pund, da den lækre V8’er efter min mening var (og er) billig på grund af fordomme om at dens motor kun venter på at ruinere ejeren. Min gik som en symaskine, bare med bedre lyd, og jeg nød den firepersoner cabriolet i fulde drag. Men en dag så jeg denne her:

WOW! Ikke bare en Triumph Stag stationcar (som er en meget, meget sjælden ting) men en Stag som Shooting Brake. Jeg ELSKER Shooting Brakes, så den var selvfølgelig straks en drømmebil.

Problemet er, at det er kunstigt lavet, for der har aldrig været en Triumph Stag som Shooting Brake. En.eller-andet har drømt sig til idéen og møjsommeligt lavet det i Photoshop. Der er et pænt kompliceret stykke software, som heldigvis ikke ret mange kan betjene godt nok til at lave den slags. Selvom jeg er helt med på, at det kan være morsomt:

Denne blanding af en Citroën DS og en Porsche 911 er jo så åbenlyst fake og i øvrigt baseret på en næsten bizar idé, at det faktisk alligevel er lidt morsomt. Ligesom de fleste straks vil være klar over, at det ikke har fandtes og heller aldrig vil findes – i hvert fald ud af de to fabrikanters hænder. 

Andre ved første øjekast sære syn er lidt sværere: Ovenstående Lancia Delta, Porsche 928 og Ferrari “250” findes skam – utroligt nok. Men hvad med den ret lækre Renault 5 Turbo 3 herunder? Ja, den er lidt en mellemting: Den blev præsenteret i 2021, men er mig bekendt aldrig blevet færdig. En skam, da den egentlig er den fedeste af de nævnte. 

Og så er der den bil, der fik mig til at skrive denne artikel: Lamborghini Miura NASCAR. Den dukkede op, da jeg i anden sammenhæng skrev, at Lamborghini Miura aldrig havde været brugt til motorsport, hvorefter en læser postede et billede af en Miura, og skrev, at den havde været indsat i NASCAR i 1967:

Udover at det ikke gav meget mening at topeksotiske Lamborghini skulle sætte deres superbil ind mod amerikanske familieslæder på ovalbaner, så ville det heller ikke have været muligt: Der skulle for eksempel bygges mindst 500 af basisbilerne, og så mange Miura havde Lamborghini slet ikke lavet den gang.

Så ja, billedet er falsk. Men godt lavet, og præsenteret på nogle sociale medier på en måde, så man skulle tro det fandtes – hvilket der så straks er nogle ellers vældigt vidende læsere, der korrigerer ViaRETRO-redaktøren med. Nu er redaktionen slet ikke ubekendt med at begå eller at blive rettet i dem, og det er helt på sin plads: Vi er alle glade for at blive klogere, ikke? Problemet er, at billedet her gør decideret det modsatte. 

Jeg skal tilstå, at jeg ikke ved eller kan se om det konkrete Miura-billede er håndlavet eller der står kusntig intelligens bag, men det er tydeligt, at der kommer flere og flere falske billeder til på det store internet: Af biler eller situationer, der aldrig fandtes eller ting der aldrig er sket. Motorhistorisk Samråds Johnny B. Goode Rasmussen postede for nogle uger siden nedenstående billede under overskriften “historieforfalskning”, og her er der tale om et aldeles kunstigt genereret billede – mit alles drum und dran: 

Det går over min forstand (…) hvorfor AI ikke kan finde ud af hvor mange fingre der er på en hånd, men nu er jeg jo heller ikke kunstigt intelligent. Til gengæld kan jeg se, at den øgede mulighed for at flere mennesker kan få nogle ikke-mennesker til at lave kunstige ting, som de ikke selv ville kunne lave, er et skråplan i forhold til den ægte bilhistorie. Så lad det være mandagsadvarslen: Kildekritik er vigtigere end nogensinde før, og man skal bestemt ikke tro på alt hvad man læser på internettet. 

Undtaget lige på ViaRETRO, selvfølgelig. 

Og bonusspørgsmålet: Tror I bilen på forsidebilledet findes eller ej?

6 kommentarer

  1. Peter

    Bonusspørgsmålet: Jeg tror ikke at bilen på forsidebilledet eksistere. Den lider i øvrigt også af steatopygi (det ord må i selv slå op)

    Svar
  2. Frank K.

    Bilen findes – en fornem kreation håndbygget af Jim Simpson på en Mazda MX5 (NC) platform…

    Svar
  3. Claus Ebberfeld

    @frank-k har nemlig ret: Den findes! Dens fulde navn er Simpson Design Italia GTZ og det siger fanktisk det meste – selvom man må læse sig til, at den er baseret på en MX-5.

    Godt ord igen, @peter :-)

    Svar
  4. Torsdag aften

    Den der Ferrari 250 ovenfor, hvad er det for en vogn. En replika eller??

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.