Ugens Fund er solgt!
Det var faktisk en udmærket kandidat, den blå Peugeot 403 til 39.000 kroner som Ole Sørensen fandt: En rigtig klassiker fra 1958 hvor man kan udleve sine Colombofantasier og sikkert mere til. En 403 skulle køre godt for sådan en gammel bil, og der er fire døre så hele familien kan efterprøve påstanden. Men den er som sagt solgt.

Klassiske biler handler meget om stemning.
Det tager jeg som et godt tegn. Som der er flere af rundt omkring: Der er stadig gang i markedet rundt omkring, og der bliver stadig handlet biler. Ikke mindst har jeg på det seneste set en hel del større og mindre initiativer til de bilfællesskaber (i mangel af bedre ord) som jeg holder så meget af – hvor vi bilentusiaster kan samles og dyrke vores hobby.

Apropos stemning: Der er næsten et år til næste Goodwood Revival.
I den årstid vi går ind i nu har vi brug for den slags: Der er i skrivende stund seks uger til den næste større klassikermesse i Maastricht – og over to måneder, hvis man kun vil køre til Bremen. Det kan godt give de der abstinenslignende symptomer, ikke? Selv får jeg afløb for det meste på det professionelle plan – hvilket også er nødvendigt, da mit eget projekt (igen) ikke er så lagt som jeg havde håbet.

Mine garagelamper minder lidt om dem her! Men så er det også sagt…
Ikke at det afholder mig fra at håbe, at en slags housewarming er lige om hjørnet. Men det fungerer selvfølgelig bedst, hvis der er warme på en housewarming. Mere om det senere, for jeg skal finde et ugens fund og så i garagen bagefter…
God weekend
Claus Ebberfeld
ViaRETRO handler om Alt om Klassiske Biler og det gør Klub ViaRETRO også.
Som medlem får du:
- NYT til de første hundrede: En Klub ViaRETRO-reversnål i ægte emalje
- det kendte og eftertragtede Klub ViaRETRO-klistermærke til bilen
- adgang til alt på ViaRETRO
- rabat på udvalgte varer
- garanteret godt selskab på nettet og i virkeligheden fem årlige arrangementer
- samt ikke mindst dybfølt tak fra redaktionen for din støtte til ViaRETRO – for dét er et medlemskab naturligvis også.
Med gamle biler sker der altid noget nyt!
Af Michael S. Lund
Det var egentlig meningen, at jeg ville have skrevet om noget andet, men noget stødte til i løbet af ugen:
Klassiske biler formår til stadighed at skabe nye oplevelser, selvom man skulle tro, at de allerede har oplevet det meste. Alligevel sker der altid – eller måske netop derfor – noget nyt med klassiske biler.
Den officielle del af køresæsonen er som bekendt slut, men flere (mig selv inklusive) har i dag forsikringer, der gør, at man kan køre i den klassiske bil året rundt evt. med et begrænset antal kilometer/år. Jeg havde derfor aftalt med Porsche Centrum i Faxe, at det nu var tid til at få lavet nogle ting på 911’eren. Selvom det har været et meget regnfuldt efterår, var jeg alligevel så heldig, at aftalen endte med at være på en dag med tørvejr og ca. 4-5 graders varme. Jeg havde hentet bilen i garagefællesskabet aftenen før, så jeg satte mig direkte ud i den om morgenen og drejede nøglen. Boxeren sprang som altid straks i gang, kold som varm – en af grundene til, at Porsche 911 ikke er en “superbil”. Jeg lagde fra og kørte ud i den københavnske morgenmyldretrafik. Efter at have kørt lidt blev styringen pludselig stram, næsten som ved parkering, selvom bilen var i bevægelse. En gammel 911 er meget analog, og styringen meget direkte helt uden hjælpemidler. Det betyder selvfølgelig, at der skal tages godt ved under parkeringsmanøvrerne … og især når den sorte kringle af et rat, der sidder i som standard, er skiftet ud et med MOMO Prototipo rat.
Diameteren på MOMO-rattet er også lige til den lille side, og det gør selvfølgelig ikke sagen bedre. Sædvanligvis er vejkontakten helt i top, når 911’eren først er i fart. Men nu var fornemmelsen lige pludselig underlig død og træg. Spekulationerne om årsagen gik straks i gang. Kunne den være punkteret? Ind til siden og tjekke … næh, det var den ikke. Kunne det være en bøsning, som gjorde modstand ved 4-5 grader? Typisk kører bilen i temperaturer på omkring 20 grader minimum. Men hvorfor skulle det ske kort efter afgang og ikke allerede fra begyndelsen; der var jo også koldt i carporten …
Men jeg havde som nævnt en aftale i Faxe og af alle steder, så var det jo det optimale sted at få kigget på det. Undervejs på motorvejen for tanker om det ene og det andet gennem hovedet … hvad nu hvis den blev endnu strammere – eller ultimativt, satte sig fast!
Flere har sikkert hørt historien om de to ungersvende på vej i bil, hvor ham på passagersædet pludselig hiver tændingsnøglen ud, og kyler den ud ad vinduet. Motoren gik ganske vist i stå, men ratlåsen sagde samtidig ”klik”!
På motorvejen er det jo bløde sving, men da jeg nærmede mig Faxe og skulle gennem nogle rundkørsler, kunne jeg godt mærke, at der skulle arbejdes med kringlen, for at få slæden rundt.
Vel fremme hos Porsche Centrum gik det tjept med at få ordnet det først – og oprindeligt – aftalte, men så var der lige det med styringen. Hele ratstammen måtte ud, rattet af og åbnet ned til det hemmelige rum/ønskebrønden i den modsatte ende, eller hvad man nu skal kalde det.
Oppe i den øverste ende, hvor rattet sidder, går ratstammen gennem et rør og løber i to kuglelejer. Det viste sig, at det ene mere eller mindre havde sat sig!
Jeg har oplevet mange ting med biler, og hvad havde livet været uden …
Men det her tog alligevel prisen. Jo, på tunet knallert har jeg oplevet, at stemplet satte sig ved omkring 10.000 omdr/min. Men ratstammen i en bil – det er altså for mærkeligt.
Først tænkte jeg, at det nok blev toget hjem, men nede hos Porsche Centrum er alt (tilsyneladende) på lager. Flere timer senere var jeg atter bag rattet i 911’eren, som igen styrede lige så godt som den plejer.
Mit spørgsmål til jer er så, om I har oplevet noget tilsvarende? Eller noget andet mærkeligt i en klassisk bil, som man aldrig har forstillet sig kunne ske?
Den sæson som vi går ind i:
Ugens Fund: 1978 Citroën GS Break til 79.500 kroner
Klassisk stationcar? Så bliver det næsten ikke mere cool: Den kategori er på højde med GT-biler i min bog. Fransk er også godt. Halvfjerdserne ligeså, især med tilhørende farve. ALT stemmer her – og den har sågar anhængertræk: Værsgo’ at nyde Ugens Fund:
Der er tale om en 1978’er GS, og dermed er det ikke en ildsprudlende specialudgave af noget, men en hverdagsslider for oftest flere familier og/eller den lille selvstændige et-eller-andet. Præcis den slags biler, der ofte ender med at være mere sjældne end de på papiret mere bevaringsværdige topmodeller, da de typisk simpelthen bliver slidt op.
Men denne er atypisk: Den er helt original, urørt og med 82.000 kilometer på tælleren og står ifølge sælgeren “som ny overalt”. Det vigtigste er selvfølgelig karosseriet, men det og alt andet også ser faktisk rigtigt fint ud.
Og der er endda allerede danske plader på bilen. Den er desværre for ny til at kunne få sorte plader, men det er også det eneste minus jeg kan se ved denne bilen: Ellers er det en ideel familieklassiker, der virkelig kan bruges til noget – og et design, en farve, en periode, et folkefærd som man kan dyrke i mange år fremover. Jeg vil afstå fra at bruge den som firmabil, men I andre bilentusiaster derude kan sikkert også finde på noget bedre, ikke? Sælgeren kalder den pudsigt nok selv for Ugens Fund – og han har ret!
Tak for tip til Niels Vegger. Find annoncen hér: Citroën GS Break
Med lørdagsserien “Ugens Fund” vil vi hjælpe potentielle klassikerejere godt på vej: Vi udvælger ganske enkelt vores favoritbil til salg fra ugen der gik. Og inviterer læserne til at dele deres synspunkter, erfaringer, gode råd eller slet og ret og røverhistorier om den konkrete bil og model. Indsend forslag til kommende “Ugens Fund” på ugensfund@viaretro.com med link til annoncen, så indgår den i næste uges pulje.
Michael S. Lund
Finurlig historie og dog kommer det ikke bag på mig… For manges vedkomne er vedligholdelsen af en klassisk bil begrænset til frisk olie, tidstypiske dæk og måske ny bremsevæske..
Gamle biler indeholder meget mere end det, som du jo selv netop har erfaret, dertil kan det nævnes at ud over de 2 kuglelejer i ratstammen, sidder der også et rulleleje under det nederste kardanled, som så oftest også er glemt og overset..
Ligesom de 2 kardanled, savner de med garanti lidt smørelse og omsorg efter 40 år?
Selv har jeg masser af episoder jævnt fordelt ud på de forskellige biler der har været igennem mit ejerskab..
En god ven, sagde engang, at det tager godt og vel 3 år at få bilen til at køre og opføre sig som man gerne kunne tænke sig? det, jeg er tilbøjelig til at give ham ret…
Min seneste oplevelse var med min 208’er.. var en irriterende træg speeder.. Det var som om at der sad noget i klemme..?
Nå, men ihvertfald fik jeg taget selve agregatet ud og modsat Porsche, hvor lejerne består af bronze, så sidder der på en Ferrari nålelejer (gør der også på kobling og bremsepedal) hvor fedtet var mere eller mindre forstenet..
WD-40 og lidt bevægelse, så gik det frit igen, derefter blev der sprøjtet lidt fedt i og nu var det igen som tiltænkt fra starten af..
Så, brug vinteren på at få gennemgået de småting som i sidste ende kan få en stor betydning for køreglæden til næste sæson..;-)
Selv har jeg udsigt til at få ordnet motorene til rudehejs, da de også indeholder fedt som nok mest af alt minder om harpiks?
Ugens Fund er virkelig fin. Mange år siden, jeg har set sådan en i den virkelige verden…
Mærkelige fejl, Michael…?
Tja, da jeg solgte min TR6 PI for nogle år siden, var det med 100% god samvittighed over for køber.
Alle de der småting, som Dan Wils nævner, var der nemlig løbende set til. Det samme gjaldt naturligvis også de åbenlyse sliddele osv.
Køber havde en god (og lang) tur hjem, som gik godt.
Nær ved sit hjem tændte han for varmeapparatet, og det smed da også varm luft ud. Vel hjemme slukker han bilen. Senere (hvor det fine køretøj sikkert skulle vises frem) vil bilen ikke starte. Starteren snurrer bare rundt og vil ikke gå i indgreb. En undersøgelse viste, at starteren var sølet ind i væske der kom fra….varmeapparatet. Jeg forstod aldrig helt den tekniske sammenhæng, men for ikke at optræde uredeligt eller polemisk tilbød jeg straks at betale for problemet uden diskussion. Køber afviste dog under henvisning til, at han jo havde beset bilen 2 gange på lift med sin mekaniker, og at bilen således var hans ansvar nu.
Jeg har siden tænkt på, at det varmeapparat ikke havde været anvendt i måske 4-5 år, den dag køberen tændte det. Måske det pludselig forsøg på at vække skidtet til live, blev for meget? Hård gummi, ir etc…?
Ved det ikke, men det var i hvert fald en fejl, jeg SLET ikke havde forudset!
Men nu husker jeg på, at tænde diverse instrumenter i min bil løbende, så de ikke sætter sig eller dør en langsom død pga manglende motion…
Har ejet lige præcis sådan en GS Special Break i dén farve. Dog en 79’er og med stofsæder, men den manglede ikke beklædningen på indersiden af bagklappen.
Meget dejlig bil, der kørte kvikt og lød fantastisk med den Porscheagtige motor (luftkølet boxer), og havde god komfort og plads.
Synes dog ikke ligefrem 82.000 km er specielt lidt for en gammel fransk bil fra dengang de lavede dem med håndkraft.
https://youtu.be/fdFHKG8hU5E?si=i6k04FYV67VLTm44
5 fejl jeg ikke havde regnet med.
1 slange til olietryksmanometer opgav netop som den blev kørt op på rampen til syn.olie overalt. Triumph mayflower
2. Øre til kardankryds på bagerste del af kardan knækket på motorvej, kardanen basker rundt og udgangsaksel ender i en 30 graders bøjning forgængerhus smadret m.m. triumph spitfire
3.mikroskopisk revne i benzin pumpe hus i alu. Lavede fint tryk når den var kold og ved alm. Kørsel, men længere tids kørsel på motorvej gav benzin mangel , det varede meget længe inden jeg fandt fejl, revnen kunne ikke ses. Triumph 1300 fwd TC
4.Bremseforstærker opbyggede tryk ved længere tids kørsel, ny forstærker og hovedcylinder var tilsyneladende ikke helt som de originale, med alt gear og v8 mærkede man ikke at den begynde at bremse, løsningen var at løsne bremserøret så tryk forsvandt, så kunne jeg køre igen, fra nødsporet på motorvejen. Jensen cv8
Ved frisk kørsel over våde brosten og sidelæns ud på tør asfalt opgav gearkassen og tandhjulssættet til 2. Gear fik simpelthen en ny vinkel, det lød ikke kønt da jeg listede de 2 km hjem. Triumph 13/60 ratrod
Point taken @Dan , fedt der nærmer sig 45 år bliver uundgåligt en harpikslignende substans og ved 20 grader lavere temperatur, må det være tæt på rav …
Den med varmeapparatet i TR6’eren må være lidt i samme kategori @skaanning . Noget ændrer sig: bilens nye ejer gør noget andet, temperaturen falder ell. lign. og et svagt punkt bliver til fejl..
@HC , Slangen (1.), som går ind i kabinen med 3-4 bar olietryk på, har jeg også i min Volvo 1800. Det som skete for dig, tænker jeg også på en gang imellem.
Kan godt forstå, at det tog lang tid at finde frem til det med revnen i benzinpumpen (3.).
Problemet med bremseforstærkeren (4.) var vel det værste …