Hvad?!!? Er det virkelig snart jul igen?
Jo, den er god nok. Ligesom der nu med stor sikkerhed er saltet på alle vejene: Det er nu officielt den tid på året. Hvis man som klassikerelsker skal sige noget godt om det er det, at der kun er en måned til jul – og dét kan man bruge som inspiration til at se på julegaver. Hvilket vi gør i denne Matiné: Hårde gaver.
Ingen størrelser passer alle, så det handler simpelthen om hele tre Ugens Fund – som alle er meget forskellige. En er perfekt til at hente juletræer i, een til julemanden og hans kone når de har fri og een til nisser, der skal hurtigt ud med noget just in time.
Jeg er ikke sikker på, at man behøver een eneste af dem. Men der er nogle uger til at finde på flere forklaringer.
God weekend
Claus Ebberfeld
ViaRETRO handler om Alt om Klassiske Biler og det gør Klub ViaRETRO også.
Som medlem får du:
- Klub ViaRETRO-reversnål i ægte emalje
- det kendte og eftertragtede Klub ViaRETRO-klistermærke til bilen
- adgang til alt på ViaRETRO
- rabat på udvalgte varer
- garanteret godt selskab på nettet og i virkelighedens fem årlige arrangementer
- samt ikke mindst dybfølt tak fra redaktionen for din støtte til ViaRETRO – for dét er et medlemskab naturligvis også.
BMW M535i mm.
Tekst Michael Sehested Lund
Foto BMW Pressclub arkiv
I numerologisk afdeling bliver der sagt, at der er en særlig magi ved ‘535’, og især hvis der sættes et stort ‘M’ foran og et lille ‘i’ bagved. For BMW M535i og den senere ‘rigtige’ M-model, BMW M5 (E28), var biler i deres egen ret. Især BMW M5 (E28) var med til at hæve barren for, hvad en Power Sedan, Sleeper eller Q-Car var for noget. Det må vi hellere se nærmere på!
BMW 528 (E12) har allerede fået al den ros, den fortjener, af Claus Ebberfeld i Weekend Matiné Nr. 528i, og det er der da også god grund til, for den Paul Bracq-designede BMW 5-serie (E12) var en smuk bil og en værdig afløser til BMW ‘Neue Klasse’. BMW 5-serie (E12) lagde ud med 4-cylindrede motorer, men senere kom de 6-cylindrede til, og prikken over i’et kom, da BMW M535i gik i produktion i 1979 som 1980-model. M’et står for BMW’s Motorsport afdeling, som hidtil ikke havde givet sig af med produktion af biler, hævder de selv. Med nogen rette måske, for ganske vist havde de jo også bygget den sagnomspundne BMW M1 inden, men den blev kun lavet i 453 eksemplarer, der alle var håndbyggede. BMW M535i blev til gengæld produceret i 1.650 eksemplarer ifølge BMW M selv – et større antal end BMW M1, men stadig beskedent. Det er derfor ikke helt forkert at kalde BMW M535i en sjælden bil.
Kendere bemærker straks både på årstallet og baglygterne, at der er tale om den faceliftede udgave af BMW 5-serie (E12), som skete i 1976, efter at Klaus Luthe (min helt og manden bag NSU Ro 80-designet) var kommet til som designchef hos BMW. Var der noget med, at facelifts altid er til det værre? Ikke her, synes jeg.
I modsætning til den senere BMW M5 (E28) og M1 er BMW M535i ikke forsynet med M88-motoren, men M90-motoren, som er en 12-ventilet SOHC og ikke en 24-ventilet DOHC. Det medfører en lavere ydelse på 215 hk, men det var stadig en kvik bil på den tid med en 0-100 km/t acceleration på 7 sekunder og en topfart på 222 km/t. Motoren var koblet til en 5-trins dogleg-gearkasse og et differentiale med begrænset slip. Som ekstraudstyr (BMW har jo aldrig ruttet med standardudstyret, og især ikke dengang) kunne M535i leveres med for/bag spoilere og M-stribe. Undskyldningen kunne selvfølgelig også være, at der var købere, der ønskede at være diskrete med, hvad det var for en udgave.
Som allerede nævnt var Klaus Luthe kommet til som designchef i stedet for Paul Bracq, og det var under ham, at den diskret opdaterede efterfølger 5-serie (E28) kom til i 1981 som 1982-model. Faktisk en ret elegant opdatering, som gjorde, at forgængeren 5-serie (E12) ikke virkede gammeldags.
BMW 5-serie (E28) inkluderede både en 535i og en M535i med M30-motoren, hvor ‘M’ for den sidstes vedkommende stod for udstyr. Ydelsen og præstationerne var de samme. Men det var med BMW 5-serie (E28), at den første ægte BMW M-model dukkede op med M5. BMW M5 (E28) var forsynet med M88/3-motoren, som var en DOHC med 24 ventiler og 286 hk, direkte afledt af M88-motoren i M1. Motoren var også her koblet til en 5-trins gearkasse og et differentiale med begrænset slip. Hele pakken rakte til, at topfarten nu nærmede sig 250 km/t, og accelerationen kom ned under 7 sekunder. Med sin diskrete fremtoning passer Power Sedan, Sleeper eller Q-Car-betegnelserne netop på BMW M5 (E28).
BMW M5 (E28) blev produceret fra 1984 til 1988 og er således veteran, en veteran, der allerede er ude over stepperne, før nogen opdager det – måske man skulle overveje en … > Det er i den forbindelse også værd at nævne, at BMW formentlig er det eneste bilmærke, hvor det er ok at køre hvilken som helst model iført lodenfrakke og tyrolerhat. Jeg kendte en bayrer, Fritz, som gjorde netop det i sin M5.
535 er så sandelig et magisk nummer, og det er ikke det sidste, BMW 5-serie kan byde på …
Ugens alternativ

Mercedes-Benz havde ikke selv en konkurrent til BMW’s stærke limousiner. Men så kunne AMG hjælpe…
Ugens Fund (1): 1988 Peugeot 504 Pickup til 70.000 kroner
Det her er den praktiske. Hvis I ikke havde gættet det. Altså praktisk, hvis man skal hente en hoben juletræer, selvfølgelig. Knap så meget, hvis man skal hurtigt til München – men det kommer vi til.
Charmeværdien på denne beige Peugeot er tårnhøj, og lad mig tilstå, at det er den af ugens tre fund, jeg selv helst ville eje. Jeg bor ganske vist også på landet, men jeg tror faktisk den vil være super på Christinia, Frederiksberg og Strandvejen (vælg selv by) også.
Javist, 300.000 km er noget – og sælgeren lader os alle gætte på hvad der er sket siden kilometerstand nul. Men julen er hjerternes tid, så vær ikke for brysk når I ringer og spørg efter alt det han har udeladt i annoncen. Nøjj, hvor kan der være mange gaver på det lad!
Tak for tip til Ronald Dijkstra (I var flere, men han var først). Find annoncen her: Peugeot 504 pickup
Med lørdagsserien “Ugens Fund” vil vi hjælpe potentielle klassikerejere godt på vej: Vi udvælger ganske enkelt vores favoritbil til salg fra ugen der gik. Og inviterer læserne til at dele deres synspunkter, erfaringer, gode råd eller slet og ret og røverhistorier om den konkrete bil og model. Indsend forslag til kommende “Ugens Fund” på ugensfund@viaretro.com med link til annoncen, så indgår den i næste uges pulje.
Ugens Fund (2): 1987 Mazda RX-7 Turbo til 145.000 kroner
Noget ganske andet, ikkesandt? Bemærk at alderen på disse to fund kun adskiller sig med eet år. Kilometerstanden på Mazda er det halve af Peugeotens og så giver det jo god mening, at prisen er den dobbelte. Ligesom topfarten.


Alvorligt talt er de to her et eksempel på det jeg skrev i indledningen: Vi har forskellig smag, behov (hvis man kan tale om behov for en klassiker – hvilket jeg godt mener man kan…) og tekniskehistoriske præferencer, men har du penge så kan du få.

Manuel og venstrestyret – men uden afgift, der skulle være knap 50.000 kroner.
Ejeren af RX-7’eren her har måske hængt lige rigeligt julepænt på bilen, der ikke længere står ret originalt – men tjah, det er så moderne, ikkesandt? Og det er bilen også. Jeg har som bekendt noget med Mazda RX-7, havde en førstegenerations og kan godt lide den tredie generation også – og denne andengenerations sidder midt imellem på alle måder. Den er hurtigst af de tre Ugens Fund – men deler nok også vandene mest. Lad høre hvem af jer der er mest Fast and Furious-agtige.
Tak for tip til Claus Nielsen. Find annoncen her: Mazda RX-7 Turbo
Ugens Fund (3): 1965 Dodge Dart til 115.000 kroner
Julemandens slæde! Og det på den gode måde: Ingen rensdyrafføring at samle op efter sig og bedre lyd end vrinsk og støn – Dart’en her er en V8 på 315 kubiktommer. Og med alle fire ruder sænket helt i bund er den næsten ligeså åben som julemandens traditionelle fartøj.

Og den har anhængertræk!
Den er endda perfekt i farven til ham. Selv ville jeg foretrække noget andet, men jeg er jo heller ikke julemanden i familien. V8’eren fejler intet, og linierne er bestemt deres egne. Jeg har ikke rigtig nogen fornemmelse af hvor sjældne Dodge Darts er på vores breddegrader, men jeg tænker man vil være den eneste på Klub ViaRETROs stand til Copenhagen Historic Grand Prix næste år. Og man kan havde en dele havestole og -borde med i det bagagerum.
Prismæssigt er den midt imellem Fund 1 og 2, typemæssigt igen noget helt andet. Jamen er det ikke fantastisk hvad man kan i vores klassikerverden? “Rimelig rustfri” er godt nok til mig, og den her er nok min personlige favorit alt taget i betragtning. Jeg tænker det med at hente juletræet løser sig – måske kan det være i bagagerummet?
Tak for tip til Niels Vegger. Find annoncen her: Dodge Dart
Ugens Tip til 2025: Aggersvold Conours
Ja, der er kommet dato på – og det fortjener en revanche. Den første udgave af dette nye danske event regnede nærmest væk, men alt andet spillede bare, så min overvejende konklusion var, at det kan blive super næste gang. Og det er den 3. august 2025. Ses vi?
Jeg napper ugens alternativ..😊
Godt valg, @njalfredhave :-)
Fantastisk: en 504 hvor spejlene ikke hænger ned langs døren! Og både den og Darten står på originale fælge, det er nærmest rørende, så er der håb endnu! I Nordafrika er en 504 med 300000 på klokken kun lige kørt til..
Nogle stedet krediteres Marcello Gandini (Bertone) faktisk for designet af BMW E12 (“under the supervision of Paul Bracq”). Jeg ved ikke, hvad der er mest rigtigt.
https://www.bmwblog.com/2024/03/13/bmw-5-series-e12-designer-marcello-gandini-passes-away/
Det er i hvert fald utvivlsomt, at Gandini leverede Garmisch Concept 1970 (som E12 tydeligt er inspireret af), hvor BMW for nyligt har lavet et nyt eksemplar af den forsvundne prototype. Den nybyggede Garmisch skal formentlig fremvises i forbindelse med de første nye-nye “Neue Klasse”, som BMW præsenterer inden længe, og som skulle genoptage især Garmisch-bilens forlygter.
En detalje med M535i er, at fabrikken siger, at den har 218 hk – og det er den effekt, som vi altid har kendt, og som bilerne bliver registreret med. De 215 er engelsk/amerikanske bhp, så du har sikkert opsøgt engelske hjemmesider i forbindelse med at finde oplysninger om bilen.