Register

13 + eleven =

A password will be e-mailed to you.

Nej, “Kierkegaard 200” er ikke et amerikansk ovalbaneløb. Det er en hyldest til Søren Kierkegaard. For ViaRETRO synes da også, at vores store danske filosof skal hyldes – ikke mindst for hans synspunkter i bilvalg. Eller ikke-valg. 

Som nogle af jer derude har bemærket er 2013 jo Kierkegaard-år. Og faktisk er han født 5. maj, så vi synes i dag er passende at markere manden på. Han går jo for at være Danmarks største filosof, og nu kunne man tro, at hans alder betød, at han intet har at sige til os bilentusiaster. Foreksempel fordi automobilet end ikke var opfundet dengang. Men det har han skam: For han filosoferede en del over det med at vælge – og om noget er det da relevant for de fleste af os.

Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard (1813-1855)

Nu bliver man jo ikke verdenberømt for lidt småfilosoferen. Næ, Kierkegaard betragtes skam som en af fædrene til hele den filosofiske tænkeretning, der (senere) blev kendt som eksistentialisme. Før det (og også efter, for så vidt – men nu er dette bare lige en kort opridsning…) var der blandt andet rationalisme, der bundede i en ide om, at mennesket generelt er en rationelt og vidende skabning, der anskuer verden ud fra en objektiv, videnskabelig vinkel, og som træffer sine beslutninger baseret på rationelle overvejelser.

Verdens bedste bil?

Verdens bedste bil? Måske hvis man anskuer verden objektivt. Men det kan man ikke.

 

I sidstnævnte kan vi klassikerentusiaster jo godt se et-og-andet problem, ikke sandt? Entréz Kierkegaard. Hans eksistentialisme handler om at træffe valg og tage ansvar for de valg, man træffer. Tilværelsen kan ikke forklares ud fra en teori eller indordnes under et system. Tilværelsen er til hver en tid uafsluttet og uden universel mening.

Se, dét lyder bekendt, ikke? Jeps: Kierkegaard var helt klart en bil-swinger. Hvis bilen altså havde været opfundet.

Vi har før været omkring dette berømte Kierkegaardcitat fra 1843 – altså stadig nogle år for automobilet:

”Gift dig, du vil fortryde det. Gift dig ikke, du vil også fortryde det. Gift dig eller gift dig ikke, du vil fortryde begge dele.”

Det turde hermed være tydeligt for enhver, at hermed har vi bilentusiaster en åndsfælle i Kierkegaard: “Hvorfor købte jeg dog den Fiat 124?”, “jeg skulle have købt den Porsche 911″, “jeg skulle ikke have købt begge” – uanset hvad er der noget andet, vi kunne have gjort eller ikke have gjort. Og det er umuligt at sige hvad der var det rigtige – endsige hvad der vil være det rigtige, hvis man endnu ikke har en klassiker. Jean Paul Sartre tunede senere på eksistentialismen (og fik en del af æren derfor – også et princip vi kender fra bilverdenen) og skrev, at “mennesket er dømt til frihed“. En hård nød, den.

Mennesket er dømt til frihed.

Mennesket er dømt til frihed.

Noget af det voldsomme i Kierkegaards filosofi var også, at han mente, at man ikke kunne tænke sig frem til løsningen. Også det kender jeg alt for godt, i øvrigt. Hans middel mod det paradoks var, at man derfor må handle i sin lidenskab, inden refleksionen sætter ind og ødelægger det hele. Og man MÅ handle, for kun igennem valg og handling kan tilværelsen give mening.

Det handler bare om at vælge sin frihed.

Det handler bare om at vælge hvilken frihed.

 

Jeg må tilstå, at jeg selv står lidt af her, men Wikipedia sammenfatter det således:

Set med et helheds perspektiv handler det om, at opnå en selverkendelse og selvindsigt som bevæger sig på et metafysisk og abstrakt plan, og skal accepteres af den du er, før man groft sagt finder “mening”.
Kierkegaard om at finde mening.

Det er en lidt omstændelig måde at sige det på, men så lad mig prøve:

Du skal have en klassiker.
ViaRETRO om at finde mening.

Hvilken betyder mindre. Du vil alligevel fortyde det. Eller også vil du ikke. Det er faktisk ret enkelt. Men du vil mærke, at du lever, og det er nu ganske rart.

ViaRETRO hylder således livet og forskelligheden, og faktisk står både Søren Navntoft og Niels Birkemose i dag klar ude på Kastellet for at hylde. Undervejs vil de nok støde på en enkelt person eller to, der aldrig har hørt om ViaRETRO. Til dem har vi valgt nogle forskellige indlæg fra arkivet af godt 1500 indlæg – nogle, der viser lidt om spændvidden i hvordan ViaRETRO hylder automobilet . Vi kalder det:

ViaRETRO-velkomstservice til nye læsere

(og hvis I kan lide det, så giv os en “Synes godt om” på vores Facebookside her)

[post_grid columns=”3″ rows=”3″ orderby=”post_date” order=”DESC” offset=”0″ link=”true” link_target=”_self” query=”include=8595,9354,19526,40592,36678,17663,41741,36568,41204″]

18 kommentarer

  1. Kim Nielsen

    Claus, så meget som du filosoferer over klassikere og verdenen omkring dem, er jeg sikker på du også vil blive citeret og fortolket på din 200 års fødselsdag.

    Svar
  2. Kai

    Undskyld, thi jeg plejer ikke være den der laver en kommentar som denne, men det Kierkegaard billede, der lige er fedtet en reklame ind i, det er sgu for usmageligt.

    Svar
  3. jewer

    Reklame??? Jeg synes da at jeg havde hørt, at Suixtil er et meeeget gammelt firma?

    Svar
  4. Ryhl

    Jeg tror ikke Kierkegaard havde fundet “sig selv”, eller hvad han ellers søgte – hverken gennem en Suixtil trøje, en krokodille, eller et Ferrari logo …
    Heller ikke ved at være “bilswinger”, – og gennem “ødselhed og forbrug” …

    Hvis man forsøger at “finde sig selv”, eller “meningen med livet”, og alt det der – gennem mere eller mindre tilfældige valg af automobiler, jo flere jo bedre – tror jeg man har misforstået det hele – eller ihvertfald forsøger at forstå det “baglæns” !

    Vi kan næsten dagligt læse her på Viaretro, hvor altafgørende det er “hvad andre gør”, eller ikke gør.
    De og de biler, er der mange af – så dem skal man for guds skyld holde sig fra. De og de, “signalerer” noget “forkert”, Hvis en Alfa Romeo er Alfa-rosso, er det en “kliché”, osv … men samtidig utrolig vigtigt at følge med, og evt. være med på “det nye sort” – som er det sidste nye mode-udtryk, for hvad “man skal” – ihvertfald indtil for mange andre også gør det … :-)

    Og hvis man drømmer om, eller ejer det eller det – er man så at sammenligne med et kakkelbord eller en montanareol ? :-( …

    Det er altsammen nok helt normalt, og OK ;-)
    Men hvis man forsøger at finde “sit indre jeg” osv. – som tidens store filosoffer – gennem ovenstående, eller at spejle sin egen personlighed igennem biler – uanset hvor mange, eller hvor forskellige, eller kun fra bestemte lande eller årtier …
    – så er MIN personlige filosofi bare, – at man nok fjerner sig mere end man nærmer sig !!!

    – men jeg er jo heller ikke filosof, og har heller ingen universitetsgrad i at studere dem … ;-)

    Svar
  5. Peter Plys Karlsen

    være sig selv, og dette kan ethvert Menneske, naar han vil det. (og alligevel enig med Ryhl ;-) )

    “Det er ikke opgaven: at finde den elskelige genstand, men opgaven er: at finde den nu en gang givne eller valgte genstand elskelig.”

    Kierkegaard

    God dag

    Svar
  6. Henning Pryds

    Ja, hvad kan man ellers snakke om i dag. Jeg sgu at han var blevet kørt ned i et forsøg på i egne tanker at krydse Købmagergade. Tager lige for givet, at gågaden endnu ikke er etableret. Jeg beundre ham for de utrættelige angreb han leverer mod selvhøjtidelighed og menneskelig forfængelighed. Det vi i dag kalder ‘selvfedme’. Det at blive til sig selv, at skabe ‘mening’ er i følge Søren bare hårdt arbejde, tager sådan set lige så lang tid, som et liv.

    Svar
  7. Henning Pryds

    Er ellers på linje med Ryhl, bortset fra, at jeg ikke tror, at tanken er, at der skal findes “et indre jeg. Eller et indre “selv” – som en substans, der skal graves frem. Tværtimod er tanken nok mere “selvskabelse”. At “selvet” eller “meningen” bliver til, ved at gå i clinch med livet. Altså som i Plys’s citat. Man finder ikke sin indre Fiat 124. Men, hvis man vælger en Fiat 124 til – bør man fandeme tage valget alvorligt og gøre 124’eren til ‘ens egen’.

    Svar
  8. Lars D

    Gode betragtninger fra Ryhl.
    Kierkegaard er på linie med de bedste kinesiske filosoffer når han siger at hvis man vil lede mennesket et bestemt sted hen skal man første finde ud af hvor mennesket er og begynde der.
    Overført til vores lille andedam klassiker scenen, findes der her mange mennesker der vil lede eller vildlede de uindviede ad bestemte veje til de rigtige meninger, de rigtige steder og de rigtige oplevelser uden at tænke på om det er mest til gavn for modtageren eller budbringeren selv.
    Min egen holdning er at man ikke skal lede folk i bestemte retninger men give dem færdigheder så de selv kan finde vej – deres egen vel at mærke.

    Svar
  9. stefan

    Ryhl du har så ganske ret! Som indehaver af en amerikanerbil med toyotasæder og måske en smule mere patina end gennemsnittet føler jeg mig nogle gange som en af dem, der har “valgt forkert” eller ihvertfald sidste årtis sort.. Tilgiv mig hvis jeg har tolket dit indlæg forkert! Det korrekte valg af bil finder indehaveren på de magiske køreture, hvor man bare elsker sin gamle bil – bare for den tur man har kørt, bilens lugt eller som i mit tilfælde, som den lille tykke dreng med briller og fregner, der bare falder udenfor….. Man skal bare huske at klamrer sig til følelsen og samhørrigheden med den kære vogn, når “offentligheden” og originalpolizei står klar til at ødelægge oplevelsen

    Svar
  10. Ryhl

    Joh tak, for enigheden – i forskellige! Selvom det da ikke er et mål i sig selv, ;-)

    Selvom det er længe siden, kom Kierkegaard jo langt omkring, – inde i sit hoved. Og det med at finde og være “sig selv”, istedet for dikteret af meningsdannende – både fler eller mindretal – er bare et enkelt punkt.

    Et problem med ham, er nok at han har skrevet og ment temmelig meget, men at mange idag bruger 30 – 40 citater, fundet frem i nyere tid, som “bevis” på næsten ALT … Det kan man nemlig :-) – måske endda argumentere både for og imod – een og samme sag – med Kierkegaard citater …. :-)

    Det kommer hurtigt til at lyde som et angreb på Claus, og dagens subjektive indspark. DET er det ikke, men som Kierkegaard bruges, til at fremhæve at nærmest selve meningen med livet – er en klassiker, og helst som bilswinger … ?
    Dels er jeg ikke personlig enig, – men heller ikke så sikker på at, hvis hr. Kierkegaard – hypotetisk – havde levet og læst det …. ville være så enig :-)
    Det er mere mit indtryk, at en stor del af hans skrifter er et angreb imod, at føre folk imod en bestemt tro eller retning, eller klassikere og Viaretro og den slags … i almindelig, – og selv at blive brugt dertil – i særdeleshed !!!
    Tjahhh! Jeg kan ligefrem forestille mig, at han ville have været hurtigere, og mere krasbørstig ved tastaturet, end jeg selv …. LOL :-)

    Svar
  11. Claus Ebberfeld

    Kierkegaard ville have været en brilliant blogger, det er jeg sikker på!

    Og I har da helt ret: Jeg (for)drejer jo hans ord, når jeg konkluderer at “du skal have en klassiker”. Men omvendt var han jo helt for, at man skulle gøre NOGET fremfor kun at tænke på at gøre noget. Som jeg forstår ham, i hvert fald. Derfor er enhver klassiker jo så bedre end ingen klassiker, japanersæder og det hele – for så har man valgt.

    Med hensyn til det med at livet ingen mening har – det gælder jo kun på det universelle plan. Enhver kan SKABE sin egen mening – igen som jeg forstår det.

    Og med hensyn til det med at forstå Kierkegaard: Det er han jo netop blevet noget kritiseret for, og alt herover er da også baseret på andres tolkninger. Jeg har ikke selv lige uddraget essensen af hans samlede værker i går aftes! Derfor syntes jeg ikke det skadede noget, at sætte ham ind i en sammenhæng jeg kunne forholde mig til – og det er nu engang noget med at vælge bil(er).

    Det lader heller ikke til, at nogen er kommet til skade på dagens indlæg!

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.