Register

16 − 8 =

A password will be e-mailed to you.

Hvide dæksider hører til på visse klassikere. Men det virker ikke den anden vej rundt: De forvandler ikke en for ny bil til en klassiker.

Det kom jeg til at tænke på, da jeg på den nylige messe i Fredericia så nedenstående forbløffende diskrete kombination af en Opel Kadett sedan med hvide dæksider på stålhjul med navkapsler:

Jeg er udmærket klar at dæk med hvide sider er den oprindelige form for bildæk: Dengang i bilens barndom, da det luftfyldte dæk endnu var en ny opfindelse, og producenterne eksperimenterede med gummimaterialet, der på grund af tilsat zink i sig selv var hvidt. Hvilket ikke var særligt holdbart, hvorfor de hurtigt begyndte at tilsætte en sort tjærelignende blanding af uforbrændt kul og andre gode sager, hvilket gjorde gummiet sort. I begyndelsen dog kun på trædefladen, hvorfor dækkets sider forblev hvide. Først mange år senere blev hele dækket sort, hvorefter den hvide dækside blev et specialprodukt, ikke normen. 

Også set i Fredericia: Meget rigtig stil til en Karmann Ghia.

Stadig fra Fredericia: Ældre bil, mere hvidt. Rigeligt her, faktisk.

De såkaldte whitewalls uddøde derefter stort set i halvfjerdserne, og blev derefter et nicheprodukt, der kun blev monteret på virkelig konservative amerikanske luksusbiler. På den måde er sådan en Opel Kadett Limousine med udvendigt bagagerum faktisk den mest passende Kadett at sætte hvide dæksider på, da mærket hører hjemme i General Motorsfamilien oglimousinen i sig selv er den mest konservative variant af Opel Kadett E, som denne udgave af Opels lille familiebil hedder på deres kodesprog. Den Kadett der vandt Årets Bil var den aerodynamiske hatchback fra 1984, mens bagagerummet først kom året efter – og ikke var en eftertanke, men et bevidst tiltag for at appellere til de mere konservative Opelkunder (som fordommene jo siger der er mange af). 

Måske Kadetteejeren drømmer om sådan en Opel her? Så kan jeg oplyse ham, at den ikke helt er der endnu.

Kadetten her kan også sagtens være en fuldblods veteranbil, da de første jo er over 35 år gamle – men den levede helt til 1995, så de sidste er altså ikke. Jeg tjekkede ikke lige på bilen på messen, men må indrømme, at jeg er meget fascineret af de hvide dæksider. Der er forkert på flere planer – og så alligevel viser de sig at klæde bilen og alt det den er. Det er sjældent at en så moderne bil slipper så godt afsted med det. 

Jeg synes personligt man skal lade være. Og hvis man er i tvivl, så kan man tænke lidt over en af de allersidste nye biler (jeg tillader mig her lige at se bort fra de føromtalte ærkekonservative amerikanerbiler), der blev leveret med whitewalls: Kia Pride. Da den blev introduceret på det britiske marked i 1991 valgte Kia uvist af hvilken grund at levere den på dæk med hvide sider. Det var en på mange måder komplet ubemærkelsesværdig bil, en genopkog af den første Mazda 121, så på den måde blev de hvide dæksider måske endda det bedste ved bilen. Vurdér selv og tænk over, om du virkelig vil gøre det ved din bil:

7 kommentarer

  1. jakob356

    Hvide dæksider passer til parade- og søndagskørsel af gamle fine køretøjer. Ikke på sportsvogne(!)
    Så selv på jaguaren synes jeg faktisk det er lidt upassende.
    Og kombinationen af sportslige letmetalfælge og hvide dæksider på Karmann Ghia’en er bare dårlig smag og historieløst. På originale fælge havde det kunnet gå, da den med 34hk ikke ligefrem er sportslig.

    Kadetten ligner med hvide striber (ikke det samme som hvide sider) bare én, der er leveret til det amerikanske marked. Havde den passende sidemarkeringslygter eller måske endda grimme små sealed beam forlygter, kunne det være ekstra sjovt.

    Jeg kan godt forstå at folk gerne vil putte lidt ekstra pynt på deres gamle biler, det er jo kun jul én gang om året, hvor man kan gå amok med lyskæder fra Harald Nyborg..

    Svar
  2. Ole Wichmann

    Da jeg var ung og smart i slutfirserne, havde jeg hvide dæksider på min Jaguar E-type. De blev senere pillet af…

    Svar
  3. Soren W

    Jeg holder (endnu en gang) med Jacob356 her. Alt for mange gamle hverdagsbiler bliver pyntet for meget op. Fordi købekraften åbenbart er blevet (for?) stor, så er der mange, der fristes til at hænge ALT udstyr på de stakkels gamle hverdagsslidere. Minilite fælge, hvide dæksider, ludertrapper, trærat, antenner, rævehaler, tofarvet lakering, Lucas lygter m.m. Det klæder dem sjældent, da autenciteten forsvinder lidt. Jeg har dog en VW bus med tofarvet lakering og hvide striber på dækkene. Den var sådan, da jeg købte den. Og da det er en “de luxe” model, der fra ny er leveret til Hawaii, er det originalt. Jeg havde en halvpart i Oles E-type, men som jeg husker det, var det ham, der insisterede på de hvide dæksider..? 😬 Det eneste, der er værre end hvide dækstriber, er røde dækstriber…

    Svar
  4. Claus Ebberfeld

    God sammenligning med lyskæder fra Harald Nyborg, @jakob356. Og ved nærmere eftertanke har du også ret i det med Ghiaen og letmetalfælgene.

    @soren-w, vil du love den morgensure redaktør, at du ikke skamsænker din bus?

    Svar
  5. Soren W

    Hej Claus, det er vist et andet segment? Den bliver ikke sænket, og den får heller ikke Fuchs fælge på 😳

    Svar
  6. Niels V

    Dog kan man ikke komme uden om at smalle røde, blå, guld etc dæk sider er helt periode korrekte på en lang række amerikaner biler fra en gang i 60erne og frem.

    Der er dog noget som er meget værre end letfærdig omgang med hvide sider:
    Klister mærke tuning af dæk……
    Her et Goodyear F1 fra Pirelli

    Svar
  7. Claus N

    Heldigvis bestemmer folk selv over deres vogne, og hvordan de skal se ud.

    Jeg synes det er sjovt med hvide dæksider, uanset hvilken vogn, det er på. Ikke det samme som kønt. Men sjovt. Og klistermærketuning ligeså.

    Alting behøver ikke være periodekorrekt og 100% originalt.

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.