Register

9 − 4 =

A password will be e-mailed to you.

Ugens chokerende nyhed i klassikerverdenen handlede om svindel. Heldigvis med biler, der berører de færreste af os – eller gør de?

Tysk politi lavede sidst i maj en razzia mod den kendte tyske Mercedesekspert Kienle Automobiltechnik, der i mange år har specialiseret sig i topmodellen 300SL. Meget dyre biler, som man i dag dårligt kan finde under syv millioner kroner selv for det ringeste projekt. En Kienle-toprenoveret af slagsen koster mindst det dobbelte. 

Apropos dobbelt: Det var netop problemet. 

Det var ikke denne bil, men en anden 300SL i samme markante farve, som der pludselig var to af.

I al korthed blev der i januar 1961 bygget en Mercedes-Benz 300 SL Roadster i den sjældne farve Fantasiegelb, og den blev solgt til en schweizisk forretningsmand. Bilen blev kort tid efter malet rød, og derefter stod den bare i den schweiziske samling i over halvtreds år. 

Jeg vil mene, at det burde være kriminelt i sig selv at male en Fantasiegelb roadster om i den fantasiløse farve rød, men ejeren af bilen kan selvfølgelig gøre som han vil. (Foto: Mercedes-Benz og nej, dette er heller ikke den /de omtalte bil)

For nylig blev den så solgt, og da den nye ejer ville registrere den viste det sig, at der allerede fandtes en registreret bil med det stelnummer – en Fantasiegelb Roadster. Den eksisterende Roadster var i 2019 blevet solgt af firmet Kienle, og det er dén sag, som nu bliver efterforsket. Den ex-schweiziske bil skulle være originalen, og den slags findes der jo kun een af.

Kienle har så efterfølgende udsendt en pressemeddelelse, der bedyrer at de ikke har bygget dubletter, men dengang i 2019 formidlede salget af den anden Roadster på kommisionsbasis og ikke fandt grund til at betvivle dens identitet. Samt i øvrigt rejst spørgsmålet om, hvilken af de to, der egentlig er originalen? Kriminalpolitiet mener det er den schweiziske, men det og meget mere kører der nu en efterforskning på. 

Men er det ikke ligegyldigt for os der kører Scimitar, MGB eller Porsche 911? Njah, måske ikke. For eksempel Porscheverdenen er (ligesom Mercedes, Ferrari og mange andre ditto) besat af originalitet, og en senere lak, motor eller gearkasse har stor indflydelse på bilens værdi. Men betyder det noget i praksis? 

Enhver 300SL er en fantastisk superbil af de helt store.

Tjah, det er vel blandt andet det sagen her stiller spørgsmåltegn ved: Vi har en mand, der har købt en gul 300SL Roadster, og problemet opstår først ved indregistreringen, da han opdager, at der findes en bil med samme stelnummer. Hans bil kører ligesom før – men nu er der pludselig sat spørgsmålstegn ved hvor meget er originalt, hvad, hvem, hvor og så videre.

Så det er ikke hans køreoplevelse, der har fået ham til at lægge sag an. Han har ikke kunnet se forskel ved købet. Og hvis Kienle taler sandt, så kunne de som eksperter heller ikke. Så hvad er forskellen? Bilen kunne for den sags skyld være bygget fra bunden af komplet nye dele og dermed være en fuldgyldig replika. Nogen har selvfølgelig lavet noget kriminelt, når der er to biler med samme stelnummer, men ellers er de to biler åbenbart ens. 

Og det er en ægte sportsvogn, der blev brugt til rigtig motorsport.

Måske vil sagen her betyde, at de senere års helt hysteriske holdning til originalitet bliver slækket lidt. For det er klart, at hvis et forkert kontra et rigtigt nummer på en motorblok, gearkasse, chassis eller for den sags skyld kilometertæller betyder en million kroner eller mere i værdiforskel, så er der svage sjæle derude, der vil være meget fristet til at bringe sagerne “i orden”. 

Når man nu er i gang.

Hvilket da også er sket tusindvis af gange over årene, og sagen her er bestemt ikke den første. Men det handler om Mercedes’ guldfugl, involverer en af klassikerverdenens mest respekterede navne og har skabt overskrifter langt udover bilverdenen. Uanset udfaldet forestiller jeg mig, at mange bilentusiaster vil mærke efter i maven hvad deres bilentusiasme egentlig handler om, hvad de betaler for og hvad de bruger det til. 

God weekend

Claus Ebberfeld

klub_viaretro_sticker1

ViaRETRO handler om Alt om Klassiske Biler og det gør Klub ViaRETRO også.

Som medlem får du:

  • NYT til de første hundrede: En Klub ViaRETRO-reversnål i ægte emalje
  • det kendte og eftertragtede Klub ViaRETRO-klistermærke til bilen
  • adgang til alt på ViaRETRO
  • rabat på udvalgte varer
  • garanteret godt selskab på nettet og i virkeligheden fem årlige arrangementer
  • samt ikke mindst dybfølt tak fra redaktionen for din støtte til ViaRETRO – for dét er et medlemskab naturligvis også.

devider2

Ugens Foto: Komposition

Man skal altid tænke over baggrunden, selvom man selvfølgelig primært tager billeder af bilen.

devider2

Opfølgning “På bil til enhver lejlighed …”

Af Michael S. Lund

I Weekend Matiné Nr. 456 understregede og underbyggede jeg endnu en gang, at det ikke giver mening at ombygge en klassisk bil til eldrift.

Derefter gennemgik jeg – med en analogi til Poul Henningsens PH5-lampe – at biler i dag kan drives på forskellig vis: forbrændingsmotor på benzin eller diesel og elmotor … evt. i kombination med en forbrændingsmotor (hybrid).

Den klassiske bil ser jeg selv primært som bilen til fritiden, hvor jeg glæder mig over, at alt er analogt, som kræver, at jeg skal være involveret i alle elementer i kørslen. Forskelligheden bilerne imellem, fordi biler dengang blev konstrueret på en anden måde end i dag, er også et vigtigt element i passionen. Og der kan være mange andre grunde …

Så er der dagligbilerne, hvor jeg argumenterede for, at en elbil er et godt match til mit aktuelle kørselsbehov. Jeg nævnte ikke, at den er leaset, så hvad dens eventuelle værdi måtte være, efter leasingperioden, er underordnet. Det kan sikkert gøres billigere ved at eje den selv, men fordelen ved leasing-modellen er, at omkostningerne er kendte.

Ovenstående var også baggrunden for valget af overskrift: ”Bil til enhver lejlighed …”.

Afslutningsvis spurgte jeg jer: ”Er din hverdagsbil allerede en elbil, ladehybrid eller påtænker du snart at anskaffe en af de to”?

Ca. 140 af jer tog tid til at besvare spørgsmålet med et ”Ja” eller ”Nej” – og mange tak for det!

Resultatet fordelte sig som 69:31, hvor et flertal (69%) stemte ”Nej” og et mindretal (31%) stemte ”Ja”. At flertallet stemte ”Nej” overrasker ikke, især ikke når platformen er et magasin for klassiske biler! Men det overrasker mig lidt, at det – trods den omstændighed – alligevel resulterede i, at 31% stemte ”Ja”.

Ifølge Danmarks Statistik udgjorde (person)el- og hybridbiler i 2022 7,7% af den samlede personbilbestand i Danmark på 2,8 mio., mens de tilsvarende udgjorde 38% af tilgangen af nye personbiler i Danmark i 2022.

Interessant, at afstemningsresultatet ligger så tæt på den gennemsnitlige bilejers bilvalg, når vi ved, at den gennemsnitlige bilejer blot skal fra A til B …

Foto: Shift EV

devider2

Den ENESTE rigtige måde at køre elektrisk klassiker på:

VW lavede i 1976 en elektrisk Golf. Hvis man absolut vil køre elektrisk i sin klassiker, så find en elektrisk klassiker.

devider2

Ugens Fund: 1969 Mazda 1200 Deluxe til 62.500 kroner (norske!)

Saådan laver man en salgsannonce. Sådan nogle billeder skal der være med. Og sådan en bil fortjener begge dele. 

En Mazda 1200 er en sjælden fugl i dag, fordi de i mange år havde meget lille værdi. Ja, hele bilen er fuldstændigt modstykket til en Mercedes-Benz 300SL, kan man vel sige! Hvorfor jeg også er helt overbevist om, at dette er en original 1200, ikke en replika. Men det er en anden snak. 

Den er i annoncen angivet med et kilometertal på 134.800, og det er faktisk ikke ret meget for en bil fra 1969 – det svarer til 3.000 km om året. Bevares, de sidste mange år har den så været en klassiker og sågar en veteranbil, og har derefter selvfølgelig ikke kørt ret meget. Men alligevel: Når sådan en bil dukker op, så spørger man jo altid sig selv om kilometertallet kan været rigtigt, og meget sjældent kan man få helt klart svar på det. 

I dette tilfælde følger der imidlertid servicedokumenter med over alle dens olieskift med mere, og det er lige før alene dét er alle pengene værd. Eller historien om, at den første ejer beholdt den til 1986, hvor han byttede den ind til en ny Mazda 323, hvorefter forhandleren beholdt bilen i deres egen samling. Eller dens stand: Denne supergode annonce har masser af billeder af bilen, og de viser meget ærligt, at den ikke er perfekt – men den virker MEGET fin. Meget original. Og meget billig i forhold til det. 

For 62.500 norske kroner er kun 39.300 danske. Javist skal man så til Norge, men er det ikke altid et eventyr? Der står i annoncen at sælgeren gerne er behjælpelig med transport, og man kan jo ganske let regne ud, at ejeren af sådan en bil her er en sympatisk fyr. Det kan kun blive en god tur. Fantastisk fund, den her. Hvem skal nordpå efter den?

Tak for tip til Niels Vegger. Find annoncen her: Mazda 1200

Med lørdagsserien “Ugens Fund” vil vi hjælpe potentielle klassikerejere godt på vej: Vi udvælger ganske enkelt vores favoritbil til salg fra ugen der gik. Og inviterer læserne til at dele deres synspunkter, erfaringer, gode råd eller slet og ret og røverhistorier om den konkrete bil og model. Indsend forslag til kommende “Ugens Fund” på ugensfund@viaretro.com med link til annoncen, så indgår den i næste uges pulje.

devider2

Porsche 356 Speedster

Jeg havde den store fornøjelse at køre en af de andre store ikonbiler i går, en 356 Speedster. En bil til tre millioner kroner. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på den bekendt, der lige har købt en replika til godt en tiendedel. Jeg kunne godt tænke mig at prøve dén også. 

Det er ikke den bil og det er heller ikke mig. Men en Porsche 356 Speedster er en fed bil og mine kolleger sagde den klædte mig.

devider2

Den ægte bil til enhver lejlighed

devider2

ViaRETROs Weekend Matiné redaktion: Claus Ebberfeld og Michael S Lund.

God weekend

19 kommentarer

  1. Kai

    Jeg fik fortalt en historie en gang, noget med at alle 20 af de 8 originalt byggede McLarens deltog i Oldtimer-løbet.
    Her er det lidt sværere at spore dem, de bliver jo genopbygget efter hvert løb og bruger vist ikke rigtig stelnummer og typeplader.
    Der var også en historie (det er meget lang tid siden) med at når man sejlede racerbiler til USA, så fjernede man alle identitetstegn fordi der var en eller anden skør toldregel, derfor mistede mange af de biler at de kunne spores (hvis de nogen siden havde kunnet det).

    Svar
  2. Claus Ebberfeld

    Det er sandt, at gamle racerbiler en en lidt anden sag, @kai: Her er det velkendt, at producenten selv (eksempelvis Lotus, men helt sikkert også en masse racerteams eller bare transportører af biler) byttede om på stelnumre og identiteter for både at spare told og gøre selve behandlingsproceduren nemmere. Da ikke ret meget af det er særligt veldokumenteret (i sagens natur…), så er det virkelig en jungle i dag og nogle gange simpelthen umuligt at fastslå en identitet med sikkerhed.

    Det samme gælder i øvrigt med biler under krigen(e).

    Svar
  3. Peter Plys Karlsen

    Til Michael

    En klassisk fejl i markedsanalyser er selve spørgsmålet til respondenten…sagde Sigurd Bennike engang til mig.

    I din “markedsanalyse” indeholdt dit hovedspørgsmål to underspørgsmål….dels et … Er din hverdagsbil….?
    Dels to… eller påtænker du snart at anskaffe en af de to?
    Det ene underspørgsmål …Er din hverdagsbil…..? Spørger til fakta, hvor andet underspørgsmål spørger til forventning.
    En sammenligning med Danmarks statistik vil være mere korrekt hvis du kun havde spurgt om det ene delspørgsmål….Er din hverdagsbil……?
    Havde du gjort det ….ville din overraskelse sandsynligvis være mindre😊

    Nu spørges der jo heller ikke om et nyt køb af andre personbiler i din undersøgelse, hvilket også kan sættes i relation til din konklusion i forhold til tilgangen i personbiler….
    Er en firmabil en hverdagsbil når man kører i den til hverdag…
    Der er så meget, man kan spørge om i forhold til forventninger, hvor forbrugeren i virkeligheden handler helt anderledes…..og sån er der så meget 🤓

    Elbiler er som alt kun midlertidigt……der er håb forude….og forventninger 🤓

    Svar
  4. Peter Plys Karlsen

    Kortere til ovenstående

    Når et spørgsmål indeholder to mulige underspørgsmål med svarmulighed er der risiko for overrepræsentation…
    Måske en lille smule mere pædagogisk….

    Svar
  5. Soren W

    For en del år siden var der et lignende problem med to originale Jaguar D-typer (XKD530) med samme stelnummer. (Ud af vist totalt 71 bygget?) Ole Sommer var indblandet i undersøgelsen af problemet. Det viste sig, at omtalte stelnummer havde været involveret i et racer uheld, hvor rammen var blevet bøjet. Jaguar smed rammen ud og satte en ny i bilen. Rammen (med indstemplet stelnummer) dukkede op hos en anden, der opbyggede en ny bil på rammen med mange originale dele. Jeg mener de endte i retten, og bilen med den originale men bøjede ramme vandt! Den ene af ejerne gjorde det eneste rigtige. Han købte den anden bil, byggede rammen over i det originale karosseri, så nu havde han en original D-type, og en meget autentisk replica. Gentleman måden at løse det på, hvis man har penge nok :-)

    Svar
  6. Michael Sehested Lund

    Helt enig @PeterPlys , den del var mere manipulation end en markedsundersøgelse og heller ikke direkte sammenligneligt med dataene fra Danmarks Statistik. Envidere udgjorde antallet af stemmer kun en lille del af ViaRETROs læsere.
    Du har helt ret i, at alt i denne verden er midlertidigt, tingene udvikler sig hele tiden. Det er det, vi har de yngre generationer til.
    Vejret er rigtig godt for tiden, så nu skal jeg ud at køre i klassisk bil!

    Svar
  7. Peter Plys Karlsen

    Til Michael

    Nåååh så er jeg med.
    Var næsten bange for at du tjener El-lobbyen.🙂
    God køretur….jeg nyder vejret i haven.
    God dag

    Svar
  8. Dan Wils

    Syntes at havd hørt lignende historier med Porsche 2.7 RS som der vist også findes flere originaler af end der reelt set blev bygget..?
    Der findes brådne kar i selv de fineste kredse..

    Svar
  9. Claus Ebberfeld

    Ja, det var jeg faktisk også ved at være nervøs for, @peter-plys-karlsen: En muldvarpeoperation!

    Skæg for sig og snot for sig, som man siger.

    Porsche Carrera 2.7 RS er bestemt et andet meget godt eksempel, @dan-wils. Mini Cooper ligeså, diverse Ford Escort – biler der er meget nært teknisk beslægtet med deres ordinære ophav, men væsentlige dyrere i deres specialudgaver frister svage sjæle.

    Svar
  10. Claus Ebberfeld

    Nu arbejdede jeg jo i gamle dage med spørgeskemaer, men jeg så ikke spørgsmålet i sidste Matiné – eller, det gjorde jeg, men jeg sprang bare over og svared ikke: Hvilket illustrerer et andet potentielt problem om repræsentativitet, som @mslund allerede var opmærksom på.

    Det problem som @peter-Plys-karlsen peger på kan også illustreres grafisk:

    Svar
  11. jakob356

    Det kan give mening for ejeren af den klassiske bil, at ville prøve en anderledes drivkraft end bilen originalt kom med. Det virker lidt ensporet at generalisere.

    For nogle år siden var det “moderne” med en dieselmotor i stedet for benzin, for mere trækkraft i lave omdrejninger og måske brændstoføkonomi. Kørte engang en Range Rover med en Mercedes dieselmotor i, det fungerede da udemærket.

    I dag er det så elmotorer, der er på mode, hvilket ejerne kan have forskellige grunde til at ville prøve. Jeg kommer til at tænke på Jonny Smiths Enfield 8000 og John Waylands Datsun 1200, der begge virker som fantastisk sjove klassiske elbiler at eje.

    Svar
  12. Michael Sehested Lund

    Sjovt med de her uprætentiøse slidere, der i så få tilfælde ender som klassisk bil. Netop det er Mazda 1200 “Ugens Fund” et godt eksempel på. Her får vi tilmed en god del af historien om hvorfor.

    Norge har Mazdamæssigt åbenbart været længere fremme i skoene end Danmark, da Mazda først debuterede på det danske marked i 1971, hvor modellen var blevet til Mazda 1300 i mellemtiden.

    Mazda i Danmark reklamerede med, at Mazda 1300 var hurtigere i optrækket end VW 1303 … forståeligt nok, da VWen skulle bruge et halvt minut på at accelerere op fra 0 til 100 km/t. Men da var også hurtigere i optrækket end en basis Volvo 142.

    Svar
  13. Claus Ebberfeld

    Med formuleringen “Det kan give mening for ejeren af den klassiske bil…” er døren til mulighederne jo også på vid gab, @jakob356: Singers Porsche 911-fortolkning er ganske vist n anelse dyrere end en ellert af samme fine bil, men det giver alligevel mere mening for mig. Dog knap så meget mening som en original, men sådan er der jo så meget. Jeg er helt med på, at vi er voldsomt forskellige på det punkt, men nogle har jo bare en ubændig trang til at lave om på deres klassikere – og de bedste af dem kan EFTER ombygningen også friste mig. Men det er meget sjældent noget jeg drømmer om selv at sætte igang.

    Lige med undtagelse af, hvis jeg engang skal have en Karmann Ghia. Men igen: Så behøver jeg faktisk ikke købe en original bil og bygge om på den – der er nok flere tunede end orignale efterhånden.

    Svar
  14. jakob356

    Jeg reagerer bare på, når der går for meget gammel sur kategorisk mand i den, med vendinger som “det giver ingen mening overhovedet”. Klassikerkærligheden kan antage mange former og ViaRetro bør omfavne dem alle.

    Min egen Porsche er også en keeper og er moddet en del ;-)

    Svar
  15. Michael Sehested Lund

    Hvis man tager en sætning ud af kontekst @Jakob356, kan den komme til at fremstå som hvad som helst. Præmisserne bag fremgik af klummen i Weekend Matiné Nr. 456.

    Ejeren af den klassiske bil kan til enhver tid sove roligt om natten og let argumentere for, at den klassiske bils påvirkning på klimaet er til at overse. Skulle ejeren alligevel ønske at ombygge den klassiske bil til eldrift af den eller andre grunde, er det jo bare at sætte i gang.

    Svar
  16. Jørn Jarnved

    Baronen på Gavnø havde da vist også startet en Cobra fabrik op men måtte stoppe igen, eller også savnede han bare den han lige havde solgt.

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.