Register

1 + thirteen =

A password will be e-mailed to you.

Hvorfor man ikke kan få en totalrenoveret bil for under en million

Ordet total betyder ifølge den danske ordbog “Alt, hele”. Og den slags medfører uvægerligt et stort totalbeløb.

Måske er det ordkløveri, men så kald mig ordkløver: For mig er det væsentligt at vi bruger sproget så præcist, at vi kan skelne det bedste fra det næstbedste, og så skal man lige overveje ordet “totalrenoveret”. 

Tankerne her kom sig ud af weekendens Ugens Fund, hvor min bilven Alfista skrev om den kobberfarvede ‘Sud at det “Virker i øvrigt som en fin pris for en totalrenoveret”.  Hvorpå realisten i mig svarede “Det er ordet totalrenoveret der snyder, tror jeg“. Og så var dagens indlæg halvt skrevet!

Den omtalte Alfasud til 82.000 kroner. Den er stadig ikke solgt, og hvis den havde været “totalrenoveret”, så VAR det sket.

Alfaen kostede jo godt 80.000 kroner, og det er ganske enkelt ikke muligt at totalrenovere en bil for den pris. I al fairness havde sælger faktisk heller ikke brugt eksakt dét ord, men havde skrevet “total istandsat og gennemrenoveret over flere år”, og så er der måske mere luft til fortolkning? Altså ordkløveri! Men i hvert fald: Man støder gang på gang på annoncer der siger “totalrenoveret” om biler, hvor det bare ikke kan være tilfældet. 

Sagen er, at jeg i kraft af mit arbejde fra tid til anden møder biler, der faktisk ER totalrenoverede. For eksempel sælger vi klassiske Mercedes, der er renoverede af Brabus Classic, og her er der ikke en skrue eller møtrik nogetsteds, der er forblevet urørt i processen. ALT fra instrumenternes indre til hjullejer, bøsninger, ramme, motor, gearkasse, karosseri og så videre og så videre  er afmonteret, renoveret eller nyt, og Brabus Classic bruger eksempelvis cirka fem tusind arbejdstimer på en 300 SL. Slutresultatet er så en bil, der ikke bare “står som ny” (en anden fortolkningsmulig formulering, man ofte hører…) men i realiteten ER ny. Og det koster selvfølgelig. DE biler er totalrenoverede i ordets bogstaveligste forstand. 

En Brabus Classic-renoveret Mercedes. Ligegyldigt HVOR man kigger er alt renoveret eller nyt.

De koster så heller ikke 80.000 kroner. Det er muligt at jeg overdriver lidt med overskriftens påstand om, at man ikke kan købe en ægte totalrenoveret bil for under en million kroner, for det kommer selvfølgelig an på bilen også – basisbilens pris, reservedelspriser (og -forsyning) samt hvor kompleks den er. En Mini, 2CV, Folkevogn eller Trabant er selvfølgelig billigere end en hvilkensomhelst Mercedes, og det kan godt være, at de kan laves for under en million. Men hvis de virkelig skal laves, så ALT er nyt, så løber det altså også op: Lad os sige en halv million, så!

Min gamle Mini var fint renoveret, men ikke totalt.

Et helt andet spørgsmål er så, om det er nødvendigt med en totalrenoveret bil i ordets egentlige forstand? Jeg havde engang for en ti år siden en 1977 Mini 1100, som var renoveret af en far og en søn som deres hyggeprojekt. Det var ikke den første de havde lavet, og det blev heller ikke den sidste – ved jeg, for de solgte den for at komme i gang med en ny. Jeg købte den for så vidt jeg husker 40.000 kroner, og det var en rigtigt fin bil med renoveret motor og karosseri med ny lak, rustbeskyttet og masser af fine nye dele. Jeg var virkelig glad for den, og den kørte nærmest perfekt. 

Totalrenoveret var den ikke, men den var grundigt lavet af nogle, der vidste hvad de havde med at gøre. Jeg havde senere en Renault 5 GT Turbo, som var lavet af en amatør og nok mere med henblik på “står som ny”-tankegangen (det gjorde den så ikke, men den kørte godt og var da malet – dårligt!). I princippet kunne en skrupelløs sælger godt finde på at skrive “totalrenoveret” om begge, og det ville være lige forkert.

Alt jeg ordkløver beder om er såmænd, at vi bilentusiaster holder fast i de nuancer i sproget, der gør det muligt at skelne det ene fra det andet.

Bonusinfo: Om et par uger bliver der i øvrigt mulighed for at kalibrere opfattelsen af det her emne, når der igen er messe i Fredericia. Med lidt held tager jeg min nye firmabil over og kigger. Nej, den er heller ikke totalrenoveret, og jeg regner faktisk ikke med at se nogle der er. Men det kan jo være interessant nok alligevel. Ses vi?

 

22 kommentarer

  1. Leo Jensen

    Min XJ-S blev i sin tid renoveret så meget, at man nulstillede kilometertælleren !
    Det var så i 1989, og renoveringen har i mellemtiden næsten opnået veteranstatus og en kilometerstand på 115.600km.
    Den kommer til Fredericia, så jeg byder på en småkage og en kop kaffen på JCD’s stand til dem der vil sparke dæk på en velpatineret Jaaaag.
    Billedet er fra 1996, hvor den fik HE-drivlinie hos Jaguar Aalborg

    Svar
  2. Soren W

    Leo, det er jo Hans, der ligger der i motor rummet og arbejder. Ham har jeg også brugt, da E-typen fik en trafikskade for 30-35 år siden…
    …ja Claus, vi ses i Fredericia, så er der noget at køre til. Så kan vi gå og kigge biler udenfor, og gætte hvilken Mazda, der er din?

    Svar
  3. AlfaHahn

    Det er ikke nemt at ramme rigtig, når man kun sætter ét prædikat på.
    “Totalrenoveret” kan have forskellige grader af perfektion og originalitet afhængig af, hvordan renoveringen er udført. Nogle auktionshuse giver stjerner fra 1-5 for stand af motor, teknik, interiør, lak, chrome etc. Så kan læseren/beskueren selv danne sig et totalbillede. Hvis vi skal bevæge ned i de lavere luftlag, totalrenoverer man ikke en Alfasud for 1 mio.kr. Jeg tror “gennemrenoveret” i dette tilfælde betyder, at en passioneret Alfist har brugt megen tid på at få det basale på plads, et godt og rustfrit chassis og karosse, en renoveret/overhalet motor, ny lakering etc. Man kan sikkert trække overtrækket af forsæderne, og så er der nok også et fint interiør. Er der nye dæk/fælge på, er hækspoileren spritny og i blank sort gummi? – sikkert ikke, men det kan sikkert hurtigt/billigt opgraderes hvis køberen ønsker. Gradbøjet betyder gennemrenoveret i dette tilfælde en bil, der er istandsat til et niveau, hvor man ikke skal forvente at få typiske/større udgifter til bilens vedligehold de næste mange år – og dette for en meget velkørende bil til under 90.000 kr., som burde koste mere :-) Derfor Ugens Fund og ikke Ugens Totalrenoverede.

    Svar
  4. AlfaHahn

    På en “totalrestaureret” Pagode udført af Brabus til over 2 mio.kr. kunne man godt forvente lidt bedre sadelmageri og en kaleche der passer bedre – uden rynker i siderne :-) Nå, men den er jo heller ikke solgt …

    Svar
  5. tonnykp

    5000 timer for en Mercedes 300SL. Timepris skal vi sige 500kr (nok lavt sat). Så bliver det 2,5 millioner plus materialer og dele hvis de fås. Ja det bliver i sagens natur jo til mange penge. Jeg tænker ikke at sælger har regnet sin timepris ind i salgsprisen. Jeg har nu brugt mange hundrede timer måske over tusind på min Lotus Elite og har haft fat i hver en møtrik, så den er totalrenoveret i min optik. Man kan så diskutere om den er som ny, om det er gjort godt (nok), men jeg forventer ikke at jeg kan få en million for den af den grund. Den er nu heller ikke til salg 😏

    Svar
  6. Claus Ebberfeld

    @tonnykp, man kan godt sætte et tal på: De bedste huse tager omkring 700.000 Euro (gamle priser før corona, renter og fuldmåne) for at renovere en 300 SL. Og så kommer du selv med bilen, det er klart.

    Hvis man arbejder effektivt og ved hvad man laver, så kommer man langt med tusind timer, helt klart: Jeg vil mene, at mange enkle biler kan totalrenoveres på tusind timer.Men det er jo også flere hundrede tusinde kroner hos selv den billigste sorte mekanikerlærling! Plus dele, plus bil. Og lak? Det er dælme blevet dyrt! Man kan vel i dag dårligt få lakeret en hel bil for det jeg gav for min Mini for ti år siden?

    @alfahahn, en totalrenoveret bil er altid tilstand 1 på den almindeligt anerkendte 1-5 skala som tyskerne eksempelvis bruger i forsikringssammenhæng. Hvis den ikke er tilstand 1, så er den kun delvist renoveret. Men den slags bruger vi ikke ret meget i Danmark, for så ville Forbrugerombudsmanden få travlt :-)

    Det du beskriver lyder som tilstand 3 – Classic Data definerer det således (på tysk, selvfølgelig):
    ZUSTAND 3
    Gebrauchter Zustand. Fahrzeuge ohne größere technische und optische Mängel, voll fahrbereit und verkehrssicher. Keine Durchrostungen. Keine sofortigen Arbeiten notwendig.
    Ein Fahrzeug, auf das man zugeht und bei näherer Betrachtung unschwer Gebrauchsspuren und diverse kleinere Mängel erkennt. Die Gebrauchsspuren und Mängel sollten sich in der nachvollziehbaren Gesamtlaufleistung bzw. Laufleistung nach einer Restaurierung widerspiegeln. Entsprechend hierzu ist auch der Verschleißgrad der Technik.

    Svar
  7. Claus Ebberfeld

    @alfahahn, jeg er i øvrigt stadig stemt for, at en godt renoveret Alfasud til 82.500 kroner kan være Ugens Fund. Annoncen siger jo for eksempel også, at en Alfaspecialist har brugt 650 timer på bilen. Selv hvis de timer var hos den føromtalte sorte mekanikerlæring til 200 i timen (send tips til ham i PM…) er det 130.000 kroner! Mens det til mere normale og stadig billige værkstedstimer er over 300.000 kroner. Tallene underbygger indirekte min påstand om, at man ikke kan få en totalrenoveret ‘Sud til under en million, da der jo tydeligvis stadig mangler en del.

    Men den koster så også kun 82.500 kroner, og så hænger tingene stadig sammen, ikke?

    Svar
  8. AlfaHahn

    @Claus, selvfølgelig er ‘Sud’en et fund til prisen. Der er vist ingen der vil give de 300.000 kr. og da slet ikke 1 mio.kr. Denne bil kommer snart til at bruge brugt til stor fornøjelse for køberen, og enig, stadig et godt fund.

    Svar
  9. Nold

    @AlfaHahn, Ja det var lige før jeg synes den stakkels Sud blev talt lidt rigeligt ned.
    Mange gange kan jeg blive i tvivl om disse overrestaurerede luksusbiler bliver sat i stand af kærlighed til biler eller af kærlighed til penge.

    Svar
  10. Henning Hjorth

    Overskriften burde hedde: Man kan ikke få en bil professionelt totalrenoveret for under 1 million dkr!
    Jeg har totalrenoveret flere biler til mig selv! Jeg har altid beregnet min egen timeløn til 10 kr! Jeg betragter biler som min hobby!Det er en stor glæde at starte en nyrestaureret bil op og køre første tur en solrig forårsdag! Det kalder jeg livskvalitet!
    En MGB tager 1000-1500 timer! En Jaguar E-Type 2500 timer! Disse estimerede tidsforbrug er uden autolakering!
    Sådan et timeforbrug kan ikke retfærdiggøres hvis man beregner en reel timeløn!
    Man må sige at de fabriksrenoverede biler bliver dyre, og er med til at presse prisen op på lignende biler!
    På med arbejdstøjet og se at komme i gang!

    Svar
  11. Herluf Jensen

    Jeg er igang med at renovere en 1963 Alfa Romeo Giulia ti Den bliver ikke totalrenoveret Men alt er afmonteret på karrosseri som er sandblæse i bund motor rum bagagerum Både på over og underside Resten af karrosseri er slebet med til blank metal Bremser er renoveret Dunlop skivebremser Motor renoveret med nye stempler og forringer nye lejer Topstykke renoveret med styr og ventiler Karburatorer adskilt vandpoleret sæderne bliver de gamle stofsæder Men bundmåtte nye i bund og bagagerum Paraboler nye fra gammel lager Loftbeklædning ny den tykke tidstypiske De originale 15 “fælge er sandblæse og lakerede men får nye radialdæk i korrekt størrelse Det bliver en Dansk samlet Alfa Romeo Men ikke med salg for øje da der næppe er nogle som vil betale en anstændig pris for en gammel Alfa Romeo

    Svar
  12. Henrik Kusk

    Kan kun undre mig over hvad man vil bruge en SL 300 der har kostet 5mill. kr. til ? – desværre nok mest til pynt ,

    Svar
  13. Claus Ebberfeld

    @henrik-kusk, det er kun selve renoveringen der koster 5 mio kroner – dertil kommer donorbilen, der koster mere end det. Men en 300SL kører fantastisk, og jeg vil tro de fleste ejere dem som en blanding af pynt og kørejern. Dem jeg har solgt er i hvert fald meget glade for dem. Den ene var med på Klub ViaRETROs stand på Gavnø sidste år – det er bare een af de ting man kan bruge dem til, og senere samme år var han til træf i Tyskland med bilen. Også meget passende og ikke kun til pynt.

    Svar
  14. Claus Ebberfeld

    @alfahahn, det har jo aldrig været til diskussion: En rustfri ‘Sud til 82.500 kan sagtens være ugens fund – og det blev denne også.

    Og @nold, det er ikke for at tale den ned. Men det KAN bare ikke være totalrenoveret i ordets egentlige forstand, og det er et objektiv faktum, ikke noget følelsesmæssigt.

    @henning-hjorth, det er helt sandt: “Man kan ikke få en bil professionelt totalrenoveret for under 1 million dkr!” er faktisk et bedre udtryk for det jeg mener. Hvorimod det godt kan lade sig gøre, hvis man sætter timelønnen til ti kroner :-).

    @herluf, nu ikke så pessimistisk! Jeg tror da bestemt der er folk, der vil betale prisen for en renoveret til rustfri Alfa Romeo Giulia ti også? Men ellers understreger de lidt mindre kostbare biler jo netop dilemmaet: Det tager alt andet lige ligeså lang tid at renovere en billig bil, som det tager at renovere en dyr bil. Derfor kan det (med Henning Hjorths eksempler) bedre betale sig at renovere en Jaguar E-type end en MGB.

    Hvorfor der også er mange flere totalrenoverede E-typer end der er totalrenoverede MGB’er.

    Svar
  15. Niels V

    @Henning Hjorth
    Hvorfor er der så stor forskel på time estimatet på en Etype til forskel fra en MGB?
    Er der fordi det er svære at tilpasse karossen og de flere stumper i motoren ?

    Svar
  16. Soren W

    Niels V, fordi en Jaguar E-type er langt mere avanceret end en MGB. Al mekanikken i en E-type er mere avanceret. F.eks. Hvor MGB har en stiv bagaksel, har E-typen en meget avanceret bagvogn med uafhængig affjedring, skive- bremserne monteret inde ved differentialet, 4 støddæmpere og 4 fjedre, en masse gummi ophæng m.m., go sådan fortsætte forskellen. 3 SU karburatorer, hvor MGB hvidt har 1?
    …og så er reservedelene til Jaguaren heller ikke så rørende billige som MGB delen. Til gengæld kan Jaguaren koste op til 10 gange mere end MGen, når den er færdig. Så man kan sige at pengene passer…

    Svar
  17. Henning Hjorth

    ja, Søren! Det er nøjagtig som du siger! Hvis man sammenligner de to bilers værkstedshåndbog, kan man “se” forskellen i tidsforbrug!
    Hvor en MGB er en dejlig, simpelt opbygget bil, er Jaguar E typen et eksempel på fin engelsk ingeniørkunst fra første del af 1960-erne!
    Begge biler giver god køreglæde, men når man kører i en E-type, forbavses man gang på gang over dens køreegenskaber! Især hvis man sammenligner den med andre køretøjer fra samme tid!
    Happy motoring!
    Henning Hjorth

    Svar
  18. Henning Hjorth

    I gamle dage sagde man altid følgende: En Morris 1000 Cabrio viger for en Triumph Spitfire, som igen viger for en MGB, som igen viger for en Jaguar E-Type, som til gengæld kun viger for færdselspolitiet!

    Man skal aldrig overvurdere sine evner!
    Hilsen Henning Hjorth, der stadig har sit kørekort

    Svar
  19. Claus Ebberfeld

    @henning-hjorth, skøn talemåde, der bekræfter mig i, at alting var bedre i “gamle dage”. Ja, faktisk tenderer jeg imod altid at være enig i udsagn der starter med “I gamle dage”, og får sådan en akut trang til bare at råbe “hear, hear”…

    @henrik-kusk, nogle gør heldigvis: Jeg indregistrerede bilen til den omtalte herre (på sorte plader, naturligvis), og så kom han og hentede den og kørte den hjem på egne hjul.

    Svar
  20. Niels V

    Søren
    Den med delene er dyrere til Jaguar end MGB er sikkert korrekt, men i visse tilfælde er det også fordi man lader sig tages ved næsen.
    Man ser standart Lucas, Girling etc dele til en pris når det er til en Austin og den identiske del mange dyre når den markedsføres mod Jaguar eller Aston Martin.
    I diskussionen om total renovering er der også om man laver den efter alle kunstens regler eller som da den forlod fabrikken.
    Jeg tror de fleste renoverede minier og hillman IMP fx er langt mere symmetriske end da de var nye

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.