“Min kvote af gearskift er brugt op”. Er det en ting?
Jeg hørte ovenstående udsagn, da en ven fik lov at nyde en tur bag rattet af Alpinaen (“Den unævnelige”, har jeg før kaldt den efter at en læser øffede over, at jeg hele tiden skrev begejstret om den – men nu har jeg jo ikke nævnt den længe, og eventuelt nye læsere ved jo ikke nødvendigvis hvad det er…men det er altså den hvide Alpina C1/2.3, og nu er det på plads), og var imponeret over den velfungerende kobling og gearskift i det, der nu er en fyrre år gammel bil. Igen: Det er ikke mig, der igen roser den begejstret – det er en anden.
Men derefter faldt ordene: Han er professionel i bilbranchen igennem over tredive år og har i sin karriere kørt mange, mange flere forskellige biler end jeg har. Og han sagde efter netop at have nydt endnu et blødt manuelt gearskifte i Alpinaen, at han i dag ikke havde noget problem med at køre automatisk. Deri lå selvfølgelig, at det havde han engang – ligesom jeg selv har det (eller har haft det?). Eller rettere: Det er jo (selvfølgelig) ikke et problem at køre automatisk, da netop hele formålet vel netop er at gøre det nemt for føreren. Men vi er så bare nogle, der ikke nødvendigvis foretrækker den nemmeste løsning, men netop nyder at udføre et perfekt gearskifte med en god gearkasse.

Dette er gearstangen i en Lotus Elan. En S3-udgave vandt netop den store “Kongen af Køreglæde”-titel, blandt andet fordi (også) dens gearskifte var en fornøjelse at bruge. Kan man få NOK af den slags?
Jamen, for pokker – det er da om muligt en endnu større fornøjelse at udføre et perfekt gearskifte med en dårlig gearkasse! Således ved jeg jo udmærket, at mange (per rutine, de behøver ikke nødvendigvis t have kørt den…) brokker sig over den berygtede Moss-gearkasse i en tidlig Jaguar E-type, men min holdning er egentlig, at det bare gør det så meget desto mere tilfredsstillende, når man så har lært at mestre den.

Gearkassen i en 1961 Jaguar E-type fungerer ikke ligeså godt som i en Lotus Elan. Men meget andet gør!
Men jeg kunne dog ikke lade være at tænke over, om der mon er noget om det? Engang var jeg da selv fuldstændigt afvisende overfor nogensinde at skulle have en bil med automatisk gearkasse – men jeg har siden haft fem. Mindst. Så vidt jeg husker. Min forklaring overfor mig selv var, at både en Mercedes-Benz SLC og en Jaguar XJ12 nærmest er skabt til automatiske gearkasser og at deres momentstærke motorer passer perfekt til det. Var det i virkeligheden (alt for tidlige!) tegn på alderdom, og at jeg er ved at have nået min kvota af gearskift?

Langt de fleste SLC’ere blev solgt med automatgear – simpelthen fordi det passer bedst til den bil og motor? Eller dens købere? Det er lidt hønen eller ægget spørgsmålet.
Nu faldt ordene som sagt i min manuelle Alpina, der i min øjne netop er den perfekte modgift mod den slags gammelmandsbekvemmeligheder – men som sjovt nok jo netop engang i dens liv er blevet bygget om netop fra automatisk til manuel. På en måde derfor det helt rigtige sted at stille spørgsmålet – og besvare det for mit eget vedkommende: Nej, jeg havde dengang for halvandet år siden aldrig valgt at købe bilen, hvis den havde været automatisk. Jeg er IKKE færdig med at skifte gear, og nyder (med stor sandsynlighed en gentagelse af hvad jeg har skrevet for…) hver eneste betjening af Alpinaens lækre gearkasse og motorkombination.

Nu vil jeg så IKKE bringe et billede af den unævnelige, da nogle åbenbart bliver misundelige. Så her er en Alpina Z8, der KUN kunne fås som automatisk – i modsætning til den almindelige Z8, faktisk. Var den så målrettet gamle mennesker? Muligvis. Lad høre hvad I tænker.
Men hvad siger I: Er det faktisk en ting – at man på et tidspunkt kan synes, at nu har man faktisk skiftet gear tilstrækkeligt mange gange, og herefter er tilfreds med at en elektronhjerne eller finmekanik eller en kombination deraf skifter for een uden at man skal røre hverken venstre fod eller højre hånd? Lad mig høre hvad I tænker. Når I ellers har fået morgenkaffen og så videre. God weekend!
Claus Ebberfeld

Hun elsker ligesom jeg helt klart manuelt gear.
ViaRETRO handler om Alt om Klassiske Biler og det gør Klub ViaRETRO også.
Som medlem får du:
- Klub ViaRETRO-reversnål i ægte emalje
- det kendte og eftertragtede Klub ViaRETRO-klistermærke til bilen
- adgang til alt på ViaRETRO
- rabat på udvalgte varer
- garanteret godt selskab på nettet og i virkelighedens fem årlige arrangementer
- samt ikke mindst dybfølt tak fra redaktionen for din støtte til ViaRETRO – for dét er et medlemskab naturligvis også.
Copenhagen Historic Grand Prix 2024
Så skal vi til det igen: Det årlige flagskib for ViaRETRO ude i den virkelige verden. Det københavnske gadeløb for historie racerbiler og socialt samvær i bunkevis. Bogstaveligt talt, nogle gange – stemningen under Klub ViaRETROs teltdug burde kunne puttes på dåse og sælges som antidepressiv.
Som sædvanligt stiller vi op med vores klubstand og vi inviterer klubmeldlemmer til at deltage ved at udstille deres bil hele weekenden på vores stand. Lørdag aften laver vi mad til et veldækket bord og som nogle af jer ved plejer vi at have en mindre fest kørende til duggen falder blødt og sommerligt.
Årets Copenhagen Historic Grand Prix løber af stabelen i weekenden 2-4 august og tilmeldingen er nu åben på klubsiden, som kun er tilgængelig for medlemmer. Vi glæder os til godt race og godt samvær.

Årets nyskabelse i København bliver den tyske gæsteklassen Tourenwagen Legenden, og dem glæder redaktør Claus sig til at kommentere på.
Miljøzonerne står foran en udvidelse
Af Michael Sehested Lund
For nylig landede det seneste nyhedsbrev fra Motorhistorisk Samråd i indbakken og under overskriften ”Miljøzonerne udvides, også for veteranerne” omtales, at en ny aftale indgået mellem regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, som giver kommunerne mulighed for at indføre nulemissionszoner. Det siger sig selv, at skal kravet om nulemission tages helt bogstaveligt, kommer det også til at omfatte veteranbiler – med mindre man er ejer af en Detroit Electric, Ellert, Hope Whisper eller lignende.
Dette er naturligvis en gevaldig stramning i forhold til de nuværende miljøzoner, som kun regulerer adgangen for dieselbiler, således at opfylder motoren Euro 5-normen eller har eftermonteret partikelfilter, er der adgang til zonen. Betegnelsen nulemissionszone skal tages helt bogstaveligt, som allerede nævnt, hvilket betyder, at el- og brintbiler er de eneste biler, der kan leve op til betegnelsen.

Men for klassikernes vedkommende, er der få af dem, som denne Alfa Romeo 6C 1750, der her starter op med lidt fed blanding. Men det er hurtigt overstået, og de kører efterfølgende typisk meget lidt. Foto Gitte Sehested Lund
Inden forslaget vedtages endeligt, er det sendt ud til høring blandt de berørte parter, som Motorhistorisk Samråd er en del af som interesseorganisation for de klassiske bilklubber. Motorhistorisk Samråd har i udgangspunktet valgt at spille med, for som det hedder i teksten: ’Derfor har vi i høringssvaret taget hensyn til de historiske køretøjers anseelse i den bredere befolkning, og ikke anbefalet ministeriet en generel undtagelse.’ Det betyder, at hvis der skal køre veteranbiler i en kommende nulemissionszone, er det kun tilladt ved dispensation. Motorhistorisk Samråd plæderer for så meget ensartethed som muligt, hvilket skal forstås sådan, at samtlige af landets kommuner skal udstyres med et ensartet regelsæt for dispensation i forslaget. Den tilgang lyder i mine ører meget fornuftig, da tiden ikke arbejder for køretøjer med forbrændingsmotor, en kategori flertallet af klassiske biler tilhører. Vi har som ejere af klassiske biler brug for al den velvilje fra det øvrige samfund, vi kan få.
Ved at læse nærmere ind i miljøministeriets præsentation af aftalen fremgår det, at hver kommune vil få lov til at udpege én nulemissionszone som en forsøgsordning, der skal evalueres efter en periode på 3 år. Dette skal dog ikke forstås sådan, at der kan ske en tilbagerulning. Den udpegede nulemissionszone er permanent, men flere kan komme til, hvis erfaringerne er gode. For Københavns Kommunes vedkommende, er der lagt op til, at middelalderbyen, inklusiv Slotsholmen med Christiansborg, vil blive udpeget som nulemissionszone. Jeg har ikke kendskab til, hvilke områder der vil blive udpeget i landets øvrige kommuner, men det kunne være spændende at vide, hvad der er lagt op til i Aarhus, Odense (vist nok afvist) og Aalborg – måske nogle af jer ved det?
Kilder:
Motorhistorisk Samråd, Nyhedsbrev 1. juli 2024.
Miljøministeriet pressemedelelser: 9. februar 2024, ‘Kommuner får mulighed for at indføre nulemissionszoner fri for benzin- og dieselkøretøjer.’
Ugens Grafik:
Ugens foto

ViaRETRO mener grundlæggende, at alle biler på billedet her skal have lov at køre ind på samme sted her cirka halvtreds år senere.
Horse Powertrain
Af Michael Sehested Lund
Fra flere sider spås forbrændingsmotorens snarlige død (i hvert fald i personbiler), flere hindringer lægges på vejen foran biler med forbrændingsmotor (som omtalt andetsteds i denne Weekend Matiné), og sådan kan man blive ved. Men flere har indset, at det nok ikke kommer til at gå så hurtigt og især ikke, hvis der arbejdes med nogle af dens ulemper. En af dem er Horse Powertrain.
Horse Powertrain er et nyligt etableret joint venture mellem primært Renault og Geely, som hver ejer 45 %. De sidste 10 % ejes af verdens største olieselskab, Saudi Aramco, som er kommet med for ganske nylig. Geely er jo kendt som ejer af Volvo Passenger Cars og Polestar, som ellers gør alt for at blive “elektriske”, hvis de da ikke allerede er det … Men Geely har faktisk også biler med forbrændingsmotor i programmet. Målsætningen er mange steder at være CO2-neutrale i 2050, og det samme mener Horse Powertrain vil være muligt gennem en optimering af forbrændingsmotoren sammen med nye typer af brændstoffer så som eFuel, brint mm., og som hybrid. Hvad hybrid angår, arbejder Horse Powertrain på en range extender, hvor selve drivlinjen er elektrisk, men batteriet er reduceret til ca. halv størrelse. Dvs. at bilen får en rækkevidde på ca. 200 km på et fuldt opladt batteri. Opstår behovet for opladning, hvor der ikke lige er en oplader i nærheden, startes forbrændingsmotoren, der via en generator oplader batteriet. Dermed er det muligt at lade forbrændingsmotoren køre med konstant omdrejningstal, hvor effektiviteten er størst. Det er der i og for sig ikke noget revolutionerende ved, det svarer jo meget til, hvad man gør i et GenSet. Princippet kunne være en mulighed i erhvervskøretøjer, hvor den større rækkevidde end en sædvanlig hybrid, kunne give køretøjet adgang til nulemissionszoner
Horse Powertrain vurderer, at andelen af biler med forbrændingsmotor stadig vil udgøre 50 %, og den anden halvdel vil være elbiler. Samtidig forventes det, at mange af de større bilproducenter vil nedlægge produktionen af forbrændingsmotorer og derfor vil få brug for en underleverandør af dem. Dette falder måske meget godt i tråd med, at både BMW og Mercedes for nylig har skåret ned på den forventede andel af producerede elbiler fra 100 % til 50 % i 2030. Selvom det er 20 år tidligere, er det alligevel en indikation.
Normalt er vi jo på sikker grund på ViaRETRO, da vi som hovedregel kun beskæftiger os med noget, der er sket. Her kigger vi ind i noget, som kan være et bud på noget, der også kunne virke i fremtiden.
“Hvem sagde CO2-neutral??”
Ugens Fund: 1969 Alfa Romeo 1750 Berlina til 129.000 kroner
Historiemættet mærke. Legendarisk motor. Ufatteligt anvendelig. Velkørende ovenihatten. Og det hele i den konkrete bil i en absolut møgfed farve. Den MÅTTE blive Ugens Fund, den metalgrønne Alfa Romeo her.

Farven er fantastisk…

…og standen ser fin ud.
Tippet kom fra den certificerede bilswinger Per Holmen, der som faste læsere vil vide selv har haft een. Hans ord og lovprisning af modellen var simpelthen så dybtfølende og overbevisende, at det virker rimeligt at gengive dem i fuld længde her:
Den kombinerer simpelthen så mange ting som klassiske bildrømme er skabt af – og så kan den stort set det hele. Sportslig på et snoet bjergpas, tage hele familien med derned eftersom der er rigeligt med plads til fire med bagage, den holder marchfart på 140 km/t men hvis du tager landevejene så kører den 13-14km/l og så stiger du ud efter flere hundrede kilometers kørsel uden nævneværdig træthed.Og så er den stadig lidt af en underdog – men til den pris får du en bil der kan mere end en Bertone Coupe bare til langt under halvdelen af prisen

Alle kender en Nordmotor…

…så her er et bagsæde.
Tak for tip til Per Holmen. Find annoncen her: 1969 Alfa Romeo 1750 Berlina
Med lørdagsserien “Ugens Fund” vil vi hjælpe potentielle klassikerejere godt på vej: Vi udvælger ganske enkelt vores favoritbil til salg fra ugen der gik. Og inviterer læserne til at dele deres synspunkter, erfaringer, gode råd eller slet og ret og røverhistorier om den konkrete bil og model. Indsend forslag til kommende “Ugens Fund” på ugensfund@viaretro.com med link til annoncen, så indgår den i næste uges pulje.
ViaRETROs Weekend Matiné redaktion: Claus Ebberfeld og Michael S Lund.
Fælles regler for samtlige landets kommuner vedr. nulemmisionszone. Nej nu må københavnervældet stoppe. Det er en glidebane, når først der er åbnet op, kan det kun blive værre!
Vi ved godt at det politiske flertal i København er ekstremt venstreorienteret grænsende til revolutionært. Især over for biler, der bare skal bekæmpes.
Men resten af landet har ikke Metro og S-tog. Vi er afhængige af bilen for at kunne komme rundt i vores kommune. Vi har ikke så stor biltæthed og så dårlig luftkvalitet som i kommunismens højborg. Hvorfor skal vi så have påtvunget nulemmisionszoner? “One size fits all” er et socialistisk princip der ikke fungerer i et frit demokratisk samfund.
Puha det var godt at få luft.
I den sammenhæng er det et mirakel, at der stadig må køres klassisk fossilt racerløb i København et par år endnu. Det står derfor allerøverst på kalenderen, og jeg har straks meldt til årets CHGP med ViaRETRO. Vi ved ikke hvor mange gange vi får lov endnu, så det skal nydes maksimalt. Jeg glæder mig til at tilbringe kvalitetstid med Jer allesammen – og se lidt race.
Fin Matine i dag, sågar med en Alfa Romeo som ugens fund! Jeg kan bekræfte at selv en Moss gearkasse kan man vænne sig til i en E-type. ( Jeg har prøvet). Heldigvis har de fire E-typer, jeg igennem tiden har været kustode på været med den senere Jaguar gearkasse med fuld synkronisering, der glider som i smør. Der er flere, der bygger E-typerne om til mere moderne 5 trins gearkasser. Det kunne jeg ikke drømme om. Jeg vil hellere køre i bilen som den er født fra fabrikken, og få hele køreoplevelsen fra midt tredserne med.
Når det så er sagt, og vi endnu en gang hører din lovprisning af Alpinaen (og ikke et ondt ord herfra om det 😊), så slog det mig: Hvorfor køber du ikke Alpinaen selv, som keeper, og tynder ud andre steder i garagen? Tænker at du vil komme til at savne den meget, når du på et tidspunkt skifter firmabil?
P.S. E-typen når ikke at komme med til CHGP…
Det er værd at inkludere den udskældte Porsche 915 gearkasse, som også er en gearkasse, der skal læres. Første gang jeg kørte en gammel 911, blev jeg glad for at have kørt mishandlet VW T2 Bay Window som værnepligtig i Forsvaret – jeg blev ligefrem skolet til den. I dag kan jeg 915 fuldstændig (ikke ensbetydende med, at den aldrig står for tand). En 915 gearkasse vejer mindre end den senere G50 og sjovt nok, hører man næsten aldrig nogen beklage sig over den, når de har kørt en 911RS.
Jeg har først overgivet mig til automatgear i dagligbiler, hvor den 8-trins ZF er klar favorit. Den skifter lynhurtigt, og den skifter aldrig umotiveret til et højere gear eller bliver hængende.
Det er op til den enkelte kommune at beslutte, om de vil have og hvor en evt. nulemissionszone skal ligge @ole-wichmann . Som jeg skriver, lader det til, at Odense Kommune har besluttet, at de ikke vil have en nulemissionszone (mangler at få det bekræftet).
Det med ensartetheden går på dispensationen og er en del af høringssvaret fra MhS, fordi det ude i Europa er en ren jungle med forskellige regler for kørsel med veteranbiler i zoner med kørselsrestriktioner.
Det er også op til den enkelte kommune at beslutte, om restriktionen i zonen også skal omfatte erhvervskøretøjer og lastbiler under 12 tons. Tungere lastbiler og busser er indtil videre undtaget. Der er nok ikke mange kommuner (måske bortset fra Københavns Kommune), der vælger at inkludere erhvervskøretøjer, med mindre de vil lukke forretningslivet ned …
Vi ses på CHGP!
@soren-w: “Jeg vil hellere køre i bilen som den er født fra fabrikken, og få hele køreoplevelsen fra midt tredserne med”. Kører du på diagonaldæk?
Here in the UK, Historic Vehicles ie over 40 years old, are exempt from charges in all clean-air zones, no exceptions. For once, we have a sensible regulation. It means my 52-year old 911 is exempt, but my 39 years and 11 months old is not, at least for another month.
Speaking of the 911, and the 915 gearbox, I have to say that it is quite notchy, with reverse especially awkward at times – smooth changes need to be slow and easy, Nevertheless, I would not have wanted a Tiptronic 911.
When I bought my Mercedes C123, it was the first automatic I ever owned, and while it isn’t the smoothest, it’s not bad, and the nature of the car means an automatic is somehow more appropriate than it would be in the 911.
And yet…our modern car is an automatic BMW 520i Touring, the difference between it and the C123 is like night and day. Revs are 50% lower, fuel economy is over 50% better, and performance – from an almost identical horsepower output – is light years ahead. The car comes with “flappy paddles” yet in 4 years I haven’t felt the need to use them once. I don’t even use Sport mode except for occasional fun; there’s no need. So if I buy another modern car, it will be an automatic/flappy paddle, a sentence I never thought I’d write, but I have been converted – to modern automatics, at least.
Om der skal være manuelt eller automatgear på klassikeren afhænger helt af typen. Vores Jaguar S-type er ført med 6-trins automat, og hele bilen lægger op til en afslappet kørestil hvor automatgear er en selvfølge.
Derimod kunne jeg ikke forestille mig Lotus`en eller Morganer`ne med automatgear. Vi er netop kommet hjem fra Sverige hvor vi kørte i den nyeste Morgan, hvert gearskifte var en fornøjelse (Mazda MX-5 Box)
Nulemissionszoner. Jeg bliver dårlig…
Automatgear. Jeg synes at manuelt gear passer bedst i sportslige klassikere, hvorimod mere komfortable modeller som større Mercere og Bimmere passer fint til aut gear.
Jeg håber at kunne være med til CHGP i et vist omfang om lørdagen. Men jeg har ikke mulighed for at få bilen ind fredag eftermiddag og først ud igen søndag eftermiddag, så det bliver nok på gå-ben.
Men jeg håber det stadig vil være OK at kigge forbi ViaRETRO lejren? :-)
Det er absolut OK @oluf , lad os satse på et hæderligt vejr. Ser frem til en hyggelig eftermiddag i campen!
Yep – ugens fund er fristende og jeg svaner også min Berlina. denne her ser ved første øjekast ud til at være i bedre stand og hvis mekanikken er i orden og deler rustfri er der lidt af et røverkøb.
Selv er jeg rigtig glad for en lækker manuel gearkasse men til min nye hverdagsbil, 230CE vil jeg altid vælge med automatgear – det er fuldt-magt perfekt afstemt til bilen.
@holmen, tak for tippet! Og endnu en gang tillykke med Mercedes-coupéen. Jeg er helt VILD med hvordan din passager har matchet sin skjorte til sædet – det er satme lækkert. Så man næsten ikke ser radioen…
@bisgaard, glæder mig til at diskutere gear, fælge og andet godt med dig!
@ole-wichmann, hvis der fandtes en politiker som i sig selv var nul-emission ville jeg stemme på ham/hende. Men de fleste lukker så meget varm luft ud, at det i selv selv bidrager til global opvarmning.
I Tyskland er man begyndt at ophæve nul-emissionszonerne. Hannover har i hvert fald ophævet deres og flere byer overvejer det samme. https://www.umweltbundesamt.de/themen/luft/luftschadstoffe/feinstaub/umweltzonen-in-deutschland#1-wie-ist-der-aktuelle-stand-der-umweltzonen
El-biler er ikke 0-emissionsbiler
Kære venner!
En el-bil udleder 25 g CO2 pr km og er ikke en nul-udlednings transportform. En del af el-forbruget kommer fra kraftværkernes produktion og udgør ca. 25 g/km. For bio-ethanol er 26 g/km og for en moderne benzinbil 100 g/km.
Eneste kendte undtagelser p.t. er brintbiler og biler på syntetisk brændstof fremstillet ved hjælp af sol og/eller vind.
Er politikerne helt blinde eller hvad?
Jeg har været glad for automatgear, når jeg har haft det – det er bare ikke så tit. Det har kun været i nyere (for viaretro) mercedes og en enkelt bmw. Det passer fint i nyere dieselhakkere og bmw 5 serie i V8. Skulle jeg have en ny bil/næsten ny bil i dag tror jeg jeg ville vælge aut. De er blevet gode til at lave dem, og den voldsomme vægt og mangel på spræl i de nye biler jeg har prøvet, gør man lige så godt kan køre aut.
Gamle biler vil jeg klart have med manuel. Min bil har en Borg Warner super T-10 gearkasse (4-trins). Jeg er meget imponeret over den. Den skifter ganske fint og har vist sig at være utrolig stærk Ville godt have en 5/6 trins dog…
Middelalderbyen i Kbh. – man glemmer vist at indfaldsveje til Kbh. går igennem centrum, – skal man fra nord til Amager, eller feks. Refshaleøen, Operaen osv. kommer man igennem centrum. Lastbiler, varevogne og håndværker-biler har behov for at køre rundt i centrum. Der er mange ting at tænke over, og det har der været i lang tid – uden at man har fundet en løsning. Emissionzoner gør vist bare udfordringerne større. Politikere og beboere indenfor murene tror, man kan klare sig med Christiania-cykler.
Idag gælder følgende i miljøzoner i København: Er din personbil registreret til veterankørsel i Køretøjsregisteret (DMR), er den undtaget fra partikelfilterkravet i miljøzonerne. Det er da en god og enkel løsning.
Jeg er enig @AlhaHahn . Den nuværende ordning har været ok, men det er den, som nu desværre står for skud.
Tak for endnu en vidunderlig CHGP weekend til hele den store ViaRetro familie :-D kh Jakob
I lige måde, @jakob356. Og hvor er det vidunderligt ViaRETRO-agtigt at du skriver din kommentar til Matiné Nr. 515 :-). Eller – er der noget logisk-strukturelt som jeg overser?!?
515’eren var illustreret med festmiddagsbillede i toppen, og så klikkede jeg på den, uden lige at se datoen ;-)
Endnu bedre :-). Tak for godt selskab – og jeg er glad for, at du kom i 356’eren og dermed var med til at vise hvad klassiske klassikere er og kan. Også med Bilkabuler!