Register

twelve − 12 =

A password will be e-mailed to you.

Miuramandag minus manometer

Den blev aldrig Årets Bil i Europa, men lidt afhængigt af hvordan man skruer sin hitliste sammen så er Lamborghini Miura en af de sædvanlige mistænkte, når man prøver at definere verdens fineste klassikere.

Jeg har skrevet om fænomenet før, men fordi Miura er en bil alle entusiaster kender, så kan man helt uretfærdigt godt komme til at glemme den, når man lister de største af de største op. Som man jo gør, fra tid til anden. Også her på kanalen. 

Miura fra 1966 er en af de allerstørste i bilverdenen. Af mange årsager.

Men jeg har også været fair nok til igennem tiden at skrive, at når man så endelig står overfor en Miura, så er man aldrig i tvivl om, at man står overfor storhed i bilhistorien. I kraft af modellens sjældenhed og værdi sker det jo ikke så ofte, men jeg havde fornøjelsen i sidste uge, da det britiske mekanikerfænomen Iain Tyrrell besøgte min arbejdsplads. På hans Youtubekanal udgav han så søndag en video om hvad han (blandt andet – for der kommer mere…) lavede under besøget, og den linker jeg til senere.

Alene at udstille det bare chassis UDEN det smukke karosseri (det var ikke færdigt i 1965!) var en sensation.

Mit bidrag til historien er selve baggrunden for den: For fire år siden inspicerede jeg en bil sammen med Iain, og den blev siden restaureret hos ham også. Siden fulgte andre projekter, så vi har haft en løbende kontakt over de sidste par år. Under een af vores telefonsamtaler nævnte jeg, at jeg havde været (heldig nok!) ude at køre i vores Miura P400S, der dog skød og pruttede en del og i det hele taget ikke gik rigtigt godt. Hvorpå Iain sagde, at da han nu alligevel skulle forbi i anden sammenhæng, så kunne han da lige justere den ordentligt ind. Det blev et jatak, og vi inviterede nogle af vores kunder til at overvære, hvordan han gjorde – live. Og det har han selv netop udgivet en video om, som man kan se herunder.  

Der er lidt indforstået snak fra min side undervejs, for kunderne var primært fra et specialværksted som vi overtog i årets løb: De arbejder mest med nyere racer- og trackdaybiler og derfor laver jeg lidt sjov med, om de mon vidste hvad en karburator er. Det ved de nu, for det sørgede Iain for!

Ja, det var den konkrete Miura jeg kørte, og jeg håber at få chancen igen – nu hvor motoren spiller som det tolvcylindrede symfoniorkester det nu skal. Det bliver nok først efter jul, så…men hvorom alting er, så minder den konkrete bil altid mig om, hvor fantastisk en kreation Miuraen er. Nu har jeg jo engang selv skrevet en artikel om, at Enzo Ferrari formentlig aldrig har sagt, at en Jaguar E-type er verdens smukkeste bil (Sagde Enzo Ferrari virkelig, at E-typen var verdens smukkeste bil?) – men HVIS han gjorde, så har han i hvert fald måtte æde sine ord fem år senere, da Lamborghini Miura kom. 

Ingen ved deres fulde fem kan mene, at en Jaguar E-type er smukkere end denne, vel?

Dens ydre skønhed er så kun den ene ting, da også dens koncept og teknik sprængte rammerne for hvad man kunne og måtte. V12’eren, dens placering og de resulterende præstationer satte alt andet i skyggen og Miura fortjener på den baggrund efter min beskedne mening sin ærestitel som “verdens første superbil”. Bevares, det betyder ikke, at det var verdens bedste bil – men det tilsyneladende misforhold understreger på paradoksal vis bare hvad en superbil egentlig skal.

Jeg fulgte journalistens råd og opdagede, at den ikke gik rent. Det gør den i dag!

Selv er jeg hamrende ligeglad med hvad andre mener og tror, for jeg sidder faktisk ganske udmærket i den 105-106 centimeter lave supersportsvogn (selv højden er der spørgsmålstegn ved i den komplicerede Miurahistorie…), og jeg nød tiden bag rattet også selvom ikke alle 375 hestekræfter var hjemme den dag. Det er de nu, og det håber jeg som sagt at komme tilbage til en anden gang. Hyg jer med at se videoen om hvordan Iain fik bilen til at gå ordentligt – og ja, der kommer faktisk mere indhold med ham i den nærmeste fremtid.

De journalister, der testede Miura i perioden, kunne ikke komme uden om, at modellen som sportsvogn betragtet bestemt ikke var fejlfri. Men som superbil var den perfekt!

 

14 kommentarer

  1. Carsten Goth

    Claus, tillykke med videoen – det er imponerende, at du har fået Iain Tyrrell til at optræde på dansk jord. Tak for det. Han er interessant at følge på YouTube – også fordi hans portrætter spænder bredt over modeller, mærker og prisklasser. Jeg mener at kunne huske, at han som lærling hos Rolls Royce fik forbud mod at benytte momentnøgler. Når man som jeg har en amatørmekaniker i maven, bliver man fyldt med respekt – og nok også ærefrygt. Slutteligt vil jeg tilføje, at jeg stemte på Dino fornylig og ikke Miura. Sidstnævnte trænger sig på – sig til, hvis afstemningen åbnes på ny.

    Svar
  2. jakob356

    Fint show I fik fra Iain Tyrrell.
    Jeg synes nu selv vacuummeteret er meget godt, når man skal balancere at begge sider af motoren trækker lige meget, men det kan mesteren jo sikkert også lytte sig til..

    Svar
  3. Soren W

    Jeg er også fan af Iain Tyrell og hans tekniske indsigt og håndelag. Foretrækker ham nu når han skruer i værkstedet frem for den mere showprægede agenda i denne video. Men godt gået at få ham til Danmark.

    Svar
  4. Luftkølet Lykke

    Det var fantastisk at opleve Iain Tyrrell live, justere de 12 x karburatorer bare med sit øre, en gummislange og en Snap-on skruetrækker. Håndværk !
    Mere af det tak 😀

    Svar
  5. Lars D

    Jeg bruger da også kun en skruetrækker til mine webere og lidt gehør men hedder selvfølgelig ikke Tyrell og er youtuber. Jeg må se at finde hans kanal, det lyder som interessant bekendskab. Alfa 33 Stradale er nu kønnere siger det lille spejl på væggen…

    Svar
  6. Claus Ebberfeld

    Det lille spejl på væggen tager fejl, @lars-d.

    Faktisk er Iain jo ikke blevet stor på Youtube på grund af sit navn, men på grund af det han gør. Så måske skulle du også bare lave en Youtubekanal?

    Svar
  7. AlfaHahn

    Flot show med masser af carburatori’s, som vi kan lide det.
    Næsten på niveau med Bjørn Steggers fortællinger om Maserati hos Sommer :-)

    Herhjemme kan Heickendorff og Bino nu også deres kram.
    Sidstnævnte indstillede engang min 308 GT4 efter gehør. Jeg spurgte om vi efter justeringen ikke skulle ud og prøve den engang. Det er ikke nødvendigt, den kører som den skal, – var svaret. Jeg overtalte ham nu alligevel. Ud af lige vej – sæt i 5. gear – accelerer stille og roligt – og giv gas! Dét var testen. Den trak rent fra omkring 1.400 rpm til knap 8.000 rpm. Den kørte som den skulle :-)

    Jeg har længe haft Miura’en på toppen af listen, men så blev jeg lige mindet om Alfa 33 Stradale :-)

    Svar
  8. Lars D

    Smag og behag er jo forskellig, som at vælge mellem Snehvide eller Tornerose. Nå ja så er der også Askepot og….

    Det er jo to forskellige designkoncepter, men jeg er nu ikke i tvivl om at de runde skulpturelle former på 33eren vækker nogle andre følelser eller er det begær end de 12 weber kaburatorer pakket i et elegant og strømlinet men knap så frækt outfit. Også selvom Lamboghini filmens tese om at dens kønne ansigt blev designet på en serviet inspireret af en kvindelig cafegæst er lidt søgt.
    Jeg er til dem begge.

    Svar
  9. Skaanning

    Utrolig film, Claus! Virkelig spændende og interessant.
    Han står der og ligner en falleret sidegadevekseler, men så begynder hans magi! Fed at se. Og han er god til at forklare, hvad han gør. Og det er et kæmpe plus, når knap så kompetente folk (i hvert fald mig) skal have udbytte af filmen.
    Cool.

    Svar
  10. DkVelo

    Man forstår godt at du glæder dig til at genprøve den flotte vogn nu den er blevet trimmet ind. Det kan helt sikkert noget.

    Jeg har fulgt Iains Youtube kanal siden Harry fik ordnet sin Espada hos ham, og jeg imponeres ofte over hvad han kan præstere.
    Se f.eks. hans anmeldelse af Miura P400, P400S og SV som han kunne præsentere da han havde en af hver i værkstedet(!)

    Og når det kommer til motorer og teknikken – hvilket er min store passion. Så har jeg også med nysgerrighed fulgt med i den motor der stod i stativet.
    Er den til en dansk kunde? siden den var med i video’en?

    Svar
  11. Claus Ebberfeld

    Der kommer sikkert til at gå nogle måneder, @dkvelo, men jeg krydser fingre.

    Jeg tror jeg har fulgt Iains kanal siden 2018, hvor vi kiggede på en meget særlig Lamborghini i Paris sammen. Den har siden været med i flere af hans videoer efterhånden som projektet skred frem, den første af dem vistnok den her fra januar 2019, hvor det er den første bil: https://www.youtube.com/watch?v=0pKfsQ-GoAk

    Lamborghini har aldrig lavet en kedelig motor!

    Svar
  12. Nicolai

    Der er så mange ting omkring at fikse gamle biler, som jeg godt gad at lære, men fintuning af lungerne må være øverst på listen!

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.