Register

5 × 4 =

A password will be e-mailed to you.

Fortiden er relevant, men man skal lige forstå den rigtigt.

I serien “ViaRETROs råd til bilproducenter” yder vi denne godt stærkt påkrævet konsulenthjælp til Citroën og Maserati. Idéen kom fra læseren Ole JAGmann, der efter gårsdagens artikel om Maserati Merak gjorde opmærksom på, at Citroën og Maserati nu igen er i familie med hinanden. Det var tilfældet fra 1968 (hvor Citroën købte Maserati) til 1975, og her opstod så netop Merak og mesterværkerne Bora og Khamsin (samt Indy, der dog undgik hydraulikken). Citroën fik også deres mesterværk i form af SM, der havde en Maseratimotor. 

I dag er de så i familien i det læseren helt rigtigt kaldte “rodebutikken” Stellantis, der også rummer Jeep, Abarth, DS (ja, det er så blevet et mærke i sig selv), Lancia, Opel og meget mere – altså en kæmpe rodebutik. Men i det rod er det lykkedes Maserati at lancere en helt ny motorfamilie, der (historikeren i mig klapper i hænderne) igen er en Biturbo V6, som de har lagt i supersportsvognen MC20. Som alt andet af den slags har den over fem hundrede hestekræfter (faktatjek: 621!), og er vist en meget fin maskine. Og den skal vel bruges til mere?

Maserati MC20. Motoren er en treliters biturbo-V6 med 621 hestekræfter.

Derfor forslår ViaRETROs konsulentafdeling, at Citroën laver en ny SM med den motor, og den kunne meget vel se ud nogenlunde som franskmanden Jean-Louis Buis foreslog for et par år siden. Han havde dog lavet den fejl at lægge en elmotor i, men ellers er der meget rigtigt her. Så med en Biturbo V6 i den utvivlsomt vildt overvægtige nye SM vil vi igen have det bedste fra begge verdener, ikke? 

Jean-Louis Buis tegnede i 2020 dette bud på en ny SM. Især farven er ramt godt.

Bevares, jeg vil til hver en tid selv hellere have originalen, men det er nok bare mig. Med konsulentbrillerne på tænker jeg at det nok fungerer bedre for en nybilsproducent at bygge nye biler. 

Hvormed vi kommer til Maserati, der selvfølgelig skal komplettere historien med en ny Merak. Motoren til den skal også være den nye V6, men vores analyser viser, at det vil være bedre med en sugemotor, så den ikke får fem hundrede hestekræfter, men måske “kun” 300. Hvilket dog næsten er sagen uvedkommende, da den selvfølgelig primært skal leve af sit italienske sportsvognsdesign.

Dette er en anden designers drøm om en opdateret Bora: Alex Imnadze tegnede i 2013 noget, der med få ændringer kunne blive en lækker ny Merak.

Og den bliver straks sværere: Den gamle Meraks design var baseret på Boraen, og Giugiaro fik det bedste ud af den opgave. Så skal den nye Meraks design være baseret på MC20? Tjah, det vil give mening med konsulentbrillerne på – men bilentusiasten i mig siger, at MC20’eren godt nok er pæn, og også lidt forudsigelig i sit design. Så jeg tror løsningen er at ringe til Giugiaro igen, og bede ham tegne den nye Merak – og så give ham lidt mere frie hænder end sidst. Han er i dag 84 år og med AL sin erfaring må han kunne lave en fantastisk ny Merak. 

Det var så lidt, Stellantis! Se nu bare at komme igang i det nye år.

God weekend

Claus Ebberfeld

 

klub_viaretro_sticker1

ViaRETRO handler om Alt om Klassiske Biler og det gør Klub ViaRETRO også.

Som medlem får du:

  • NYT til de første hundrede: En Klub ViaRETRO-reversnål i ægte emalje
  • det kendte og eftertragtede Klub ViaRETRO-klistermærke til bilen
  • adgang til alt på ViaRETRO
  • rabat på udvalgte varer
  • garanteret godt selskab på nettet og i virkeligheden fem årlige arrangementer
  • samt ikke mindst dybfølt tak fra redaktionen for din støtte til ViaRETRO – for dét er et medlemskab naturligvis også.

devider2

ViaRETRO … året der gik!

På årets sidste dag er det jo almindeligt at gøre status over det forgangne år, så det vil vi også.

ViaRETRO kører så at sige på 2 sæt hjul, nemlig … et stort “online” medie (ViaRETRO-magasinet) for klassiske biler og livet med dem og derudover Klub ViaRETRO, som er en (stadigt voksende) del af ViaRETRO, hvor vi dyrker “offline”-selskabet med hinanden og den klassiske bil, ligesom der tilbydes div. medlemsfordele.

ViaRETROs mediedel har vi efterhånden haft længe, og mange af læserne har været med fra starten, men også mange nye er kommet til, hvilket vi er rigtig glade for. Ikke mindst værdsætter vi alle bidragene, hvor I har kommenteret på artiklerne/indlæggene, ligesom I har bidraget med gæste-indlæg, åbnet jeres garager for os m.m.

ViaRETRO består som nævnt også af Klub ViaRETRO, hvor medlemmerne bl.a. får mulighed for at deltage i forskellige arrangementer i løbet af køresæsonen.

I 2022 kørte vi tre store klubture:

  1. Løvspringstur (Fyn fra nord til syd)
  2. Midsommertur (Sydsjælland og Lolland/Falster)
  3. Løvfaldstur (Østjylland omkring Vejle)

Den typiske Klub ViaRETRO-tur strækker sig over godt 100 km, men med de indlagte pauser (eksempelvis picnicstop, besøg i en “hemmelig garage” eller en lokal seværdighed o.a.) varer turene ofte en hel dag og afsluttes med en fællesmiddag om aftenen.

Selvfølgelig er der tale om gamle biler, hvor noget kan gå i stykker undervejs, men vi har hidtil været forskånet for større havarier. De fleste klassiske biler kan klare mere end som så, bare man har nogenlunde styr på dem.
Når det gælder klubturene, så allierer vi os typisk med et lokalt medlem, som dermed også får mulighed for at vise sin egn frem, og for os andre er det en kærkommen mulighed for at stifte bekendtskab med et måske ukendt stykke Danmark – kørende i den klassiske bil og i godt selskab. Flere har da også benyttet sig af lejligheden til at få en hel weekend med overnatning ud af det.

ViaRETRO hylder jo som bekendt diversiteten blandt klassiske biler, og det samme gælder også i fht. klubaktiviteternes lokation – vi dækker hele landet – så før eller siden kommer der sikkert også en ViaRETRO-aktivitet i dit hood!

Som noget nyt i år havde vi en klubstand på Gavnø Classic Autojumble, der lykkedes over al forventning, med stort fremmøde fra medlemmer – planen er at denne aktivitet gentages og standen vil fremstå endnu mere indbydende.

En fast årlig begivenhed er ViaRETRO-campen på Copenhagen Historic Grand Prix, som samtidig har et antal pladser til rådighed for Klub ViaRETRO-medlemmernes klassiske biler. Det betyder, at både medlemmet og bilen har gratis adgang (hele weekenden) til Copenhagen Historic Grand Prix.

Andre bilklubber har også camps derinde, men ViaRETROs er blandt mange kendt som den mest livlige, bl.a. da den første dag på CHGP sluttes af med en middag for tilmeldte medlemmer … denne varer ofte til langt ud på natten.

I år havde vi også sæsonafslutning (i november) på Midtsjælland, hvor et medlem slog dørene op til sin “hemmelige garage” med en spændende samling af klassiske biler.

Heldigvis var 2022 også året, hvor det igen blev muligt at tage ud til arrangementer; det være sig både træf og billøb for klassiske biler, men også messer og udstillinger, som vi løbende har rapporteret fra. Alt sammen indhold, som har kunnet skabe debat og måske inspiration for læserne til selv at tage ud og opleve.

Vi fortsætter aktiviteterne i 2023 og overvejer kontinuerligt tiltag, der tilføjer yderligere værdi til medlemskabet … har du ideer/ønsker/lyst til at bidrage med aktiviteter eller andet, så hører vi altid meget gerne fra dig.

En stor tak til alle der bidrog til og deltog i arrangementerne og dermed fik dem til at lykkes.

Godt nytår og på gensyn i 2023,

Michael S. Lund

Fotos af først og fremmest Claus Ebberfeld og Gitte Sehested Lund

devider2

Og nu til noget helt andet: Året der kommer i Klub ViaRETRO

Sandelig ja om ikke datoerne er klar og ruterne, bilerne og deltagerne ikke også bliver det! Som Michael S. Lund så smukt opsummerede det herover var året 2022 et skønt Klub ViaRETRO-år, og vi vil bestræbe os på at gøre 2023 mindst lige så godt. Hvis du vil være med så forny dit medlemskab af Klub ViaRETRO (vi kører stadig på en håndholdt løsning, så flere af jer har indsendt mails og jeg skal nok få det opdateret snarest) eller meld dig ind nu (læs her hvordan: Klub ViaRETRO), og så skriv nedenstående datoer i kalenderen:

Løvspringtur 14. maj (Langeland)

Gavnø Classic 11. juni (klubstand)

Midsommertur 24. juni (Odsherredområdet)

Copenhagen Historic Grand Prix 4.-6. august (klubudstilling hele weekenden og middag om aftenen lørdag den 5. – det hele på banen ved Bellahøj)

Løvfaldtur 16. september (Silkeborgområdet)

Sæsonafslutning 19. november (Fyn)

Det har vi på redaktionen noteret os, og mens vi næsten på forhånd ved, at ikke alle kan være med til alt (ikke engang os selv!), så burde der være nogle chancer her, godt fordelt over landet. Vi ses derude!

devider2

De nåede det!

Af Michael S. Lund

I Weekend Matiné Nr. 341 skrev jeg i artiklen: ”Fremtiden sikret … eFuel til klassikeren” om Porsches bestræbelser på at fremstille syntetisk benzin ved at kombinere indfanget CO2 fra atmosfæren med vanddamp, hvorved atmosfæren ikke tilføres mere CO2 som ved benzin fremstillet af råolie. Her på årets sidste dag er tiden inde til at genbesøge emnet, fordi Porsche og samarbejdspartnerne (en af dem er ExxonMobil) dengang forventede at have det første anlæg – til produktion i mindre omfang – klart i 2022.
Hvordan gik det så? Svaret er allerede givet i overskriften … de nåede det nemlig, eftersom de for ganske nylig kunne tanke en 911 med eFuel fra (det i artiklen omtalte) pilotanlæg i Chile.

Valget er faldet på Chile som produktionssted, da vindforholdene på stedet (Punta Arenas ved Magellanstrædet) gør, at det vil være muligt at holde vindmøller kørende i godt 70% af tiden i løbet af et år. De logistiske forhold er også i orden, da Magellanstrædet jo forbinder Atlanterhavet med Stillehavet.
Det næste bliver selvfølgelig at opskalere produktionen, og Porsche regner med, at eFuel vil kunne produceres til mindre end $2 per liter i industriel skala. En realistisk pris er jo en væsentlig forudsætning i projektet.
Porsche har pålagt sig selv at skulle være tæt på at være CO2-neutrale i 2030, selvom de stadig regner med, at 30% af de producerede biler vil have forbrændingsmotor. Forudsætningen vil slet ikke kunne opfyldes, hvis de nævnte 30% biler med forbrændingsmotor skulle køre på traditionel benzin. Samtidig gør de opmærksom på, at der lige nu findes omkring 1,3 milliarder biler i verden med forbrændingsmotor. Biler, som der stadig vil være pænt mange af på vejene i flere årtier frem – det er så her, hvor også de klassiske biler kommer ind billedet.

Her ved udgangen af 2022 synes jeg fortsat, at emnet er relevant i forhold til klassiske biler, da der stadig er gang i spekulationen om at elektrificere klassiske biler eller faktisk endnu værre … det sker allerede!

Vi har behandlet emnet flere gange i artikler på ViaRETRO, men alligevel fortsætter det, så det er bare om at hænge i. Lad nu være med at ligge søvnløs om natten ved tanken om, hvad der skal ske med din klassiske bil, og lad frem for alt Alfa Nord-, Jaguar XK-motoren (eller hvad der måtte ligge af maskineri under hjelmen) blive hvor det er! Nyd lyden og overlad det eventuelt til dagligbilen at lyde som en letbanesporvogn. For kører klassikeren på eFuel, så vil f.eks. Hammelvognen, der i forvejen har et mikroskopisk klimatryk stå til at forsvinde helt over tid. Det samme vil netop din klassiske bil, da alt (statistisk set) taler for, at den ikke kører meget mere end 1.500 km om året.
Nogle læsere har også påpeget, at der frigives mikropartikler, når dækkene slides og her klarer den klassiske bil sig bedre, da en elbil nemt vejer det dobbelte, så reelt er det endnu en grund til at køre videre i den klassiske som den er.

Der findes også andre projekter, der arbejder i samme retning, og vi vil følge udviklingen tæt. Indtil da, kør videre med glæde og god samvittighed.

Porsches egen seneste opdatering: eFuels pilot plant in Chile officially opened, 20/12/2022

devider2

Ugens Foto

devider2

Ugens Fund: 1965 Volvo PV544 til 47.800 kroner

Volvos PV er indbegrebet af klassisk bil-charme, og er alligevel en særdeles anvendelig og fornuftig bil, selv i dag. Lidt ligesom Folkevognen, faktisk – bare på svensk. I sin lange levetid fra 1947 til 1965 blev den i modsætning til tyskeren dog videreudviklet vældigt rent motormæssigt, og man glemmer nemt i dag, at de senere 1,8-liters modeller faktisk gik for at være decideret hurtige biler, og at PV’eren blev meget brugt i motorsport.

Singh-brødrene vandt East African Safari Rally i 1965 i denne PV.

Ugens Fund er faktisk den allersidste årgang fra 1956 og har netop 1,8’eren. Plus nogle andre opdateringer, som man sagtens kan diskutere. Man kan også bare skifte de sidespejle, for de ser forfærdelige ud. Chromen virker træt, men resten ser pænt og solidt ud, farven er perfekt, og der er over fem år til syn. For under halvtreds tusind? Ja, det er altså meget bil for pengene.

PV’en her ser ud til at være i en stand som man kunne kalde “brugsklassiker”, og det er faktisk et meget godt sted at være her i december: Den er ikke for pæn til at køre i nu – og så er der også lidt at rode med, så man er klar til Klub ViaRETROs første tur i maj…

 Tak for tip til Ole Sørensen. Find annoncen hér: Volvo PV544

Med lørdagsserien “Ugens Fund” vil vi hjælpe potentielle klassikerejere godt på vej: Vi udvælger ganske enkelt vores favoritbil til salg fra ugen der gik. Og inviterer læserne til at dele deres synspunkter, erfaringer, gode råd eller slet og ret og røverhistorier om den konkrete bil og model. Indsend forslag til kommende “Ugens Fund” på ugensfund@viaretro.com med link til annoncen, så indgår den i næste uges pulje.

devider2

Ugens grafik

devider2

ViaRETROs Weekend Matiné redaktion: Claus Ebberfeld og Michael S Lund.

God weekend

14 kommentarer

  1. Bisgaard

    Godt nytår til alle.
    Tak for alle oplevelserne i 2022, fed billedkavalkade. :-)

    Nu skal vi så til det igen, betale for medlemsskabet. Det der med at logge ind på profilen og betale derfra fungerer altså ikke ret godt. Er der ikke en MobilePay nummer, man kan overføre på??

    Svar
  2. Alfalund

    Maserati gør meget ud af at Nettuno-motoren er helt egen konstruktion, meeen – hvis man nu tænker: hvilke andre italienske maskiner passer på skabelonen med 90 graders V6, 3 liter og dobbelt turbo? Giulia Q fx – eneste forskel er en boring på 88mm i stedet for 86,5 – med samme slaglængde på 82mm.

    Ferrari 296 har tilfældigvis også 88x82mm – selvom Alfa Romeo jo havde travlt med at distancere sig fra det faktum at deres Q-maskine med en ikke helt almindelig 90 graders konfiguration overhovedet intet havde at gøre med Ferrari’s 90 graders V8’er fra 488 med 88x83mm ..

    Det er nok skæbnen eller noget i vandet – måske ligefrem guddommelig indgriben?

    Bortset fra det er MC20 tidens mest helstøbte og vellykkede supersportsvogn i mine øjne. Lidt underspillet på den gode måde, men efter et besøg hos Formula var jeg fuldstændig blæst bagover. Gudesmuk fra alle vinkler og uden underlige dikkedarer og malplacerede F1-detaljer. Bare wow! Kunne godt være min næste Maserati ..

    Svar
  3. Soren W

    Jeg giver Bisgaard ret. Jeg har betalt for et nyt klubår, men klub siden siger bare “page not found”…
    Det må I kunne få til at fungere bedre..? Og ellers glæder jeg mig bare til endnu en god klub Via Retro sæson med det hele… GODT NYTÅR…

    Svar
  4. Claus Ebberfeld

    Det kan HELT sikkert fungere bedre, @bisgaard og @soren-w! Måden det fungerer på nu er således:


    Køb 12 måneders løbende medlemsskab af Klub ViaRETRO:

    Betal 375,00 kroner via MobilePay, hvorpå vi opretter dig manuelt. Nummeret er 920482, “Klub ViaRETRO”.

    Husk at angive din emailadresse, da den bliver den primære kontakt til dig for nyhedsbreve, invitationer og arrangementer.

    Det var nyt for mig, at klubsiden ikke fungerer – tak for tip! Det kigger jeg lige på…

    Svar
  5. Ole Wichmann

    Godt Nytår til alle vennerne i ViaRETRO.
    Det er den eneste bilklub jeg p.t. er medlem af, gider ikke mærkeklubber mere…
    Jeg er dog også nødt til at være medlem af HMS for at købe min licens til Hillclimb.
    Hvornår bliver ViaRETRO medlem af DASU, så jeg kan købe min licens her? 🤡

    Claus tak for mobilepay tippet, det tog 20 sekunder at betale for 2023.

    Svar
  6. Claus Ebberfeld

    @olejagmann , tak for de pæne ord – og for inspirationen til artiklen om Citroën-Maserati. Godt spørgsmål med DASU!

    Udmærket videotip, @peterdyrelund. Ja, MC20 får meget ros, og ude på arbejdet har vi en stående i udstillingen, så jeg kigger på den hver dag. Pæn – men Giugiaro kunne nok spiffe den lidt op, tænker jeg. Og så finder jeg det i øvrigt morsomt, at du påpeger forskellen på 621 og 630 hestekræfter, når det for de fleste mennesker det meste af tiden er komplet ligegyldigt, om den har 400, 500 eller 600. Herregud, jeg så lige i dit videotip, at “den lille Ferrari” har 830!

    Det er jo et-eller-andet sted simpelthen vanvittigt, og jeg synes min oprindelige idé om en Merak med 300 sugeheste får fornyet relevans.

    Eller hør, næ, hov – Heureka, jeg HAR løsningen: En Merak! Den oprindelige…

    Svar
  7. Peter Dyrelund

    @ce, du har helt ret i, at MC20 er en smule “for pæn”.

    Og du har også helt ret i, at der ikke er nogen, der kan mærke forskel på 621 eller 630 hk – eller 700 for den sags skyld. Men jeg ved af erfaring (har stået bag Bil Revyen siden 1985 og Årets Biler siden 1998), at disse “fejlagtige” oplysninger kan give anledning til mange diskussioner. Og nu er England jo helt “løsrevet fra Europa”, så de engelske/amerikanske gamle hestekræver er endnu mindre relevante nu end tidligere :-)

    Svar
  8. Peter Dyrelund

    @ce, du har også ret i, at det er helt vanvittigt med de mange kræfter i de moderne supersportsvogne. De kan slet udnyttes på forsvarlig vis på offentlig vej. Og det er kun et fåtal, der kommer på bane.

    Toyota GR86 med manuelt gear og 234 suge-hk gav nok det bredeste smil bag rattet, og den blev da også i Evo’s bedømmelse placeret som nummer 2 – foran Ferrari’en, og den burde nok have været nummer 1 (men man kunne jo ikke lade sådan en “lille bil” vinde).

    Jeg kører trackdays med to biler: En tunet, 41 år gammel Alfasud, og en 6 år gammel VW Golf med den dobbelte effekt. Men det er da Alfasud’en, som er den sjoveste at køre på bane med!

    Svar
  9. Michael Sehested Lund

    Tak i lige måde, @ole-wichmann ! ViaRETRO burde blive DASU-medlem pga. dig. Hvis du melder forfald til noget i ViaRETRO, er det jo ofte, fordi du er bag rattet …

    Sjovt nok er der visse fællestræk mellem denne Ugens Fund og MGB. Både BMC B-motoren og Volvo B18 er på 1,8 liter og kan være bestykket med to SU-karburatorer (MGB og “skrappere” Volvo-modeller). Ydelsen er også tæt på den samme. Så det er helt rigtigt, når @ce skriver, at Volvo 544 i datiden gik for at være en hurtig bil. Der var ikke mange familiebiler på den det tid, der havde en motor på 1,8 liter og den ydelse. De fleste havde mindre slagvolumen og tilsvarende lavere ydelse.

    Svar
  10. AlfaHahn

    Blev nysgerrig på den MC20 og pris. Set hos Formula til 1,9 mio.kr. uden moms og afgift. Afskrivning 0,3 mio.kr. Månedlig leasingydelse 68.000 kr. Det afskriver nok de fleste fra at deltage i den fest. … og ja, om det er 630 eller 440 HK er nok ligegyldigt, og så er GranTurismo noget mere overkommelig.

    Svar
  11. Skaanning

    Er jeg den eneste, der synes virkelig godt om Ugens Foto?

    Ugens Fund er det visse folk kalder en jyde-klassiker. En jyde-klassiker kan også være en gammel Opel eller en ditto Ford. Altså billige klassikere der i sin tid var almindelige brugsbiler. Udtrykket hørte jeg flere gange anvendt, da jeg for en del år siden var medlem af en mærkeklub, hvor folk fortrinsvis kom fra nordsjælland. Her var der en vis skepsis over for disse jydeklassikere og deres jordnære natur.
    Skørt, synes jeg, men fordomme går vel på kryds og tværs af alle skel og kategorier.
    Anyway, den Volvo ser da fin ud til prisen. Lidt kosmetisk arbejde og så har man en fin bil, tænker jeg.

    Svar
  12. Sander Bonde Larsen

    Ordkløveri / nørderi
    vedr. ugens fund. Sidste årgang pv544
    Man kan vel godt sige at 1965 er sidste årgang fordi produktionen stoppede i 65. efter total 440.000 stk pv444 og pv544. Pågældende bil er indreg. første gang i maj 65 hvorfor den højest vil have et F ( kode for modelår 65) angivet i stelnummeret. Men produktionsstoppet skete i oktober 1965 og de PVer som er produceret efter sommerferien i 65 har et G i stelnummer og er faktisk modelår 66.

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.